In heel Europa heeft kant een rol gespeeld in de streekdracht, maar in sommige streken kwam dit tot grotere bloei dan elders. Niet alleen België is bekend geworden door haar vermaarde kant, maar ook in andere gebieden is er heel veel moois gemaakt, en behoorde het klossen tot de volkskunst. Het klossen als dagelijkse bezigheid is verdwenen, maar er zijn nog wel de herinneringen aan een rijke cultuur waarbij de gekloste kant een grote bijdrage gaf aan de schoonheid en waardigheid van de mensen die tot die groep behoorden.
Gelukkig zijn er nog de vele boeken en boekjes, die zijn uitgegeven toen er nog volop foto’s konden worden gemaakt van die schoonheid. En er zijn de musea, waar veel moois wordt bewaard. Soms zijn er exposities en dan worden er ook weer boekjes uitgegeven, waarin de tentoongestelde objecten ook kunnen stralen. En er zijn telkens nieuwe kunstenaars, die zich baseren op het oude cultuurerfgoed, en de kant weer een moderne twist geven, en daar worden dan ook weer boekjes van gemaakt. Tenslotte zijn er nog de boeken die een specifieke kantsoort uit een bepaalde regio bespreken. Die boekjes zijn dan wel vaak in het Hongaars of Pools of Frans, maar dat hoort er allemaal bij.
In deze collage 35 oude en soms heel zeldzame boeken en boekjes over kant uit Oost- en Zuid-Europa. Ze zijn voor liefhebbers of onderzoekers, en dragen bij aan de waardering van een oude volkskunst die heel veel moois heeft voortgebracht, en de waarde van mensen heeft benadrukt.