Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden al twaalf eeuwen lang hun weg naar ontelbare lezers. Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten van en in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven. De uitvinding van de boekdrukkunst werd al snel ook in deze Hanzestad bekend. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de 15e eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Op 18 november (dat is morgen) begint een dubbeltentoonstelling in Deventer over de boekhistorie, onder de titel “Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.” De tentoonstelling vindt plaats in het prachtige gebouw De Waag èn in de Bibliotheek Deventer. Wij namen vandaag vast een kijkje in deze vernieuwde bibliotheek, waar oud en modern prachtig is gecombineerd.

De bibliotheek bevindt zich in en naast de Proosdij, en dat is het oudste stenen huis van Nederland. Hier zetelde vroeger de bisschop en zijn bestuur.
Het is nu de locatie waar unieke oude drukken van atlassen en bijbels worden bewaard. In de eerste vitrine bewonderden we een zeldzame Polyglotbijbel.

We gingen nog een tijdje een boek lezen in deze rode stoelen, en daarna vervolgden we onze wandeling door de historische binnenstad. Op zoek naar bijzondere boeken voor m’n handwerkboeken-shop. Het is nu zo ànders allemaal, zo makkelijk ook. Boeken bestellen via internet, boeken versturen via de post. Ik geniet ervan, dat dat kan. En op zulke uren als vandaag in Deventer, voel ik me ook dankbaar. Er zijn maar liefst twaalf eeuwen voorafgegaan aan dit gemak! Een enorm lange traditie. Boeken hebben altijd veel invloed gehad, en het is een groot voorrecht dat we ze hebben.

Ik ging naar huis met een paar mooie antiquarische handwerkboeken. Sommige boeken vind je die alleen maar in Deventer Boekenstad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.