Nog een foto die ik kon maken tijdens een tentoonstelling van rijk geborduurde kleding, die de dragers een goddelijke status gaf. In de 17e eeuw werden vernieuwingen doorgevoerd in de katholieke kerk, zoals kazuifels vol met bloemen, maar er waren ook mannen die zich ervoor inzetten om de oude middeleeuwse situatie in volle glorie te herstellen. Bisschop Rovenius bijvoorbeeld, die zich beschouwde als de leider van de Noord-Nederlandse kerk. Binnen de muren van de schuilkerken verscheen hij dan, in vol ornaat, met mijter, kromstaf, ceremoniële schoenen en handschoenen. Wat een indruk zal dat hebben gemaakt als hij zo binnenkwam. Wat gouddraad met je doet…
Deze foto is bedoeld als binnenkomer voor een paar boeken, die al een tijdje op een stapeltje lagen en die ik nu aansluitend in mijn shop kan zetten. Vier boeken waar de glans van de cover afstraalt, want dat is altijd wat goud doet: het straalt op iets af. Het gebruik van gouddraad werd niet alleen in de kerk toegepast, maar gebeurde over de hele wereld. Interessant is bijvoorbeeld een boek over de gekloste randen aan de mutsen van vrouwen uit het Zwarte Woud; ook zij maakten gebruik van gouddraad.
De boeken van Mary Gostelow zijn altijd interessant, zij was één van de eersten die handwerk over de hele wereld onderzocht en een overzicht maakte van wat er in de hele wereld werd gemaakt aan handwerk. Dit boek gaat niet alleen over gouddraad, maar vanwege de mooie voorkant past het goed in mijn rijtje.
Verder nog de boeken Gardening wit Silk and Gold en Thread of Gold, waarin foto’s staan van rijk geborduurd textiel met dezelfde toepassingen en effecten als die in de tentoonstelling was te zien. Tentoonstellingen gaan weer voorbij, maar mooie boeken met mooie foto’s helpen ook altijd om zicht te krijgen op die oude en gouden tradities.