Resten borduurgaren ordenen

Borduursters zijn meestal dol op resten borduurgaren. De sport is dan om dan eens een paar uur de tijd te nemen om zo’n zak leeg te kieperen, bij voorkeur in januari als het hele (borduur)jaar nog voor je ligt. Welke resten kan ik zelf gebruiken en wat kan ik weggeven? Soms bieden de nummertjes die op de kaartjes staan houvast om je eigen opbergsysteem aan te vullen. Ik heb nog wel wat garenkaartjes zonder nummer. Maar het is een hele klus, dat wel! En ook niet erg om er na een tijdje weer mee op te houden en alles weer terug te stoppen in de zak.

Tijdens het borduren van een groot borduurwerk wordt het benodigde garen meestal aan speciale kaartjes bevestigd. Kaartjes met gaatjes of met inhammen.

Soms blijft er heel wat over van een borduurwerk. Deze strengen laat ik zo, want de kleuren passen bij elkaar en wie weet kan ik er nog eens iets mee.

Dit is ook een gebruikelijke manier om garen van één project bij elkaar te houden. Het garen wordt op borduurlengte geknipt en daar wordt dan een streng van gemaakt. Mijn tante had vroeger zo’n streng, hier links op de foto, en dat heeft me kennelijk als kind geprikkeld want nu heb ik die streng nog zo en ik laat hem ook zo.

Je kunt de strengen en restjes ook in een doosje of zakje stopen en er niet meer naar omkijken. Dat is wel jammer, want de aanblik van al die mooie kleuren geeft ook voldoening. Maar soms komt iemand er niet meer toe en dan mag iemand anders het later uitzoeken.
Voor het overzichtelijk houden van de benodigde borduurdraden tijdens een borduurwerk zijn trouwens allerlei mooie hulpmiddelen in de handel. Die heten floss-organizers.

Ik vond een hele oude zak die iemand eens naaide voor haar borduurgaren, aan de stof te zien is het wel een echt ouwetje. Die mag in m’n shop. Voor de rest niks van deze foto’s; ik ben er zelf nog mee bezig want dit opruimproject kwam niet in één keer klaar. Maar ik vond het leuk om te laten zien. Het opruimen van je borduurvoorraad is een fijn januari-klusje!

5 gedachten over “Resten borduurgaren ordenen”

  1. Grappig: een garenvlecht maken heb ik geleerd op de lagere school. Voor grove wol (uit een pakket) werkt het ook uitstekend, want vaak veel teveel voor gaatjes. Het zit dan netjes bij elkaar en een draad is er zo uit te trekken zonder dat alles meteen in de war raakt.

  2. Ik heb het ook op de l.s.geleerd.
    het werkt perfect en later aan mijn eigen leerlingetjes ook weer verteld hoe het werkt.Met z.n tweetjes,wijsvinger omhoog,,niet laten schieten en bruikbaar tot de laatste draad.

  3. goedemorgen margriet ,
    ik ben heel blij , dat ik jaren terug dozen kocht waar het garen op kaartjes in kan + een lijst maakte met de nummers die ik heb .
    groet
    jacqueline

    1. Hallo Jacqueline,
      Die dozen heb ik gelukkig ook, al ook al heel lang! Dit zijn de dozen waar ik standaard eerst in ga zoeken als ik een bepaald kleurtje nodig heb. De resten borduurgaren die ik op dit blogje liet zien waren van andere mensen, en had ik zin om nu wat te ordenen. Maar niet alles past in m’n dozen!

  4. Inderdaad, zo’n garenvlecht werkt prima, ook voor andere wol. Wat een mooie herinnering dat sommigen dat nog op de lagere school hebben geleerd. Daarmee leerden we niet alleen hoe we met dit handwerkmateriaal moesten omgaan, maar ook ‘netheid’ in het algemeen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.