Uitgaven van Stichting Goed Handwerk

De Stichting Goed Handwerk (opgericht in 1951) organiseerde tentoonstellingen, gaf patronen uit, schreef landelijke wedstrijden uit waarvan de resultaten werden beoordeeld door deskundigen, organiseerde cursussen, en gaf ook boeken uit. En ook het tijdschrift verscheen een paar keer per jaar, met daarin veel informatie over wat er allemaal te doen was op het gebied van handwerk, en vaak ook interessante bijdragen over specifieke handwerktechnieken of etnisch handwerk. Het ledental groeide naar 10.000. Bij het 30 jarig-jubileum in 1981 schreven ze in het tijdschrift (het laatste tijdschrift in de foto-collage) schreven ze: “Welke leek had in de vóóroorlogse jaren handwerken leren maken in Perzisch-ajour of kende de Cuna-techniek van Patchwork? En had men vroeger ooit handwerktentoonstellingen gezien, waar naast gewone handwerken ook kunstnaaldwerk van kunstenaressen werd getoond? o.a. wandlappen in zeer gevarieerde vorm? Kortom, er was een nieuwe wereld opengegaan voor de vrouw.”

Het bestuur van de stichting was dus tevreden en ging ook verder. Inmiddels is de Stichting opgeheven, maar deze tijdschriften zijn er nog. Voor mij zijn ze leuk om door te bladeren omdat er bijvoorbeeld veel aankondigingen in staan van boeken die in de zeventiger en tachtiger jaren nieuw (en spannend) waren, en nu geliefde en gezochte tweedehandsboeken. En voor anderen kunnen deze tijdschriften interessant zijn vanwege de specifieke artikelen, bijvoorbeeld over de historie van kaartweven.

Opvallend in deze collage zijn de tijdschriften met een grote I op de voorkant. Dat zijn de nummers waarin de handwerklijsten van een paar jaar werden weergegeven. Op deze lijsten staan de patronen die de stichting zelf uitgaf, bijvoorbeeld een borduurpatroon van Hollandse uithangborden. Deze patronen hebben hun weg gevonden naar veel Hollandse huiskamers en het zijn er vooral heel véél!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.