Het duurste boek van de wereld is een zeldzaam exemplaar van Audubon’s vogel-tekeningen. In 2010 werd een exemplaar van The Birds of America voor 11,5 miljoen dollar geveild. Nog nooit van Audubon gehoord? Na dit blogje wel! Overigens bevindt zich één van de slechts 190 overgebleven boeken in het Teylers museum in Haarlem. En dit museum heeft ook een interessante website waarop je afbeeldingen kunt zien van zijn spectaculaire vogels: Vogels XXL.
Audobon leefde in de 18e eeuw in het nog ongerepte Amerika. Hij had het ambitieuze doel om van alle vogels van Noord-Amerika een geschilderde afbeelding te maken. In 1926 vertrok hij naar Engeland om er zijn boek The Birds of America uit te geven met 435 afbeeldingen van grotendeels nog onbekende vogelsoorten. Amerika was in die tijd nog een onbelangrijk en ongetemde en onbekende verzameling landen. Maar het Verenigd Koninkrijk Engeland was de belangrijkste grootmacht van die dagen, en het boek maakte hier grote indruk en werd wereldberoemd. Zijn stijl van afbeelden vond veel navolging, dus hij was ook een trendsetter in zijn manier van vogels tekenen. Zijn boek deed ook veel om het besef van natuurwaarden te doen ontwaken. Zo kan hij ook gezien worden als een grondlegger van de natuurbescherming.
Vele vogelsoorten die Audubon heeft vastgelegd zijn uitgestorven en zijn tekeningen zijn daarom voor biologen en ornithologen van grote waarde. Maar ook voor kunstliefhebbers. Het boek van Vogels in kruissteek is bedoeld voor kruissteekliefhebbers die graag hun eigen “Audubon” willen borduren. Voor dit boek heeft Ginnie Thompson met toewijding een aantal tekeningen van Amerikaanse vogels omgezet in kruissteek. Voor de meesten zullen die vreemde vogels niet zo aantrekkelijk zijn om te borduren. Zoals de Floridagaai of de Mangrove koekoek. Maar er staan ook patronen in van vogels die wij hier ook kennen, zoals de Zwaluw of de Boslijster. Of als je ècht iets aparts wilt, dan kun je de Visarend borduren. Gewoon het idee dat het een ontwerp is naar de grote Audubon is wel bijzonder!
In Nederland hebben we overigens ook een mooie vogels-in-kruissteek-traditie. Permin gaf een paar keer een kalender uit met twaalf gedetailleerde vogel-kruissteekpatronen.
Bewaren
Bewaren