Vragen naar oude patronen

Héél veel ontvang ik via mijn website, van handwerksters die op zoek zijn naar oude patronen. Heel vaak gaat het om patronen van kindertruitjes, die iemand vroeger heeft gebreid en nu nog eens wil breien voor een kleinkind. Maar ook patronen van borduurwerken waar iemand goede herinneringen aan heeft worden gezocht. Meestal gaat het om patronen die zijn verschenen in Ariadnes. Die heb ik allemaal in mijn shop, dus ik begrijp dat die vragen bij mij terecht komen.

Heel vaak geeft iemand die iets zoekt aan wanneer zij het patroon vroeger heeft gebruikt: “Begin jaren tachtig’, of ‘Waarschijnlijk in de winter van 1985 want toen…..” of “Vermoedelijk 1974 maar het kan ook 1973 zijn. Of 1975”.
Als het interval waarin iets moet staan te groot is, dan mail ik meestal terug: “Heb je alle voorkanten van de Ariadnes in mijn shop al eens bekeken? Wellicht dat een bepaalde voorkant de herinnering oproept dat het patroon in dàt tijdschrift heeft gestaan.” Als iemand wat specifieker kan aangeven waar iets in heeft gestaan, dan wil ik best even dat nummer doorbladeren. Maar alle Ariadnes van een hele jaargang of zelfs van meerdere jaargangen, dat is niet te doen.

Nu heb ik een vraag aan mijn blog-lezeressen: is er iemand die óók alle Ariadnes van vroeger in haar bezit heeft? En die het leuk vindt om die eens allemaal door te bladeren? Dan zou ik de vragen die ik nog heb liggen aan je door kunnen geven, want ik kan eigenlijk wel wat hulp gebruiken bij het beantwoorden van al die vragen.

Heel vaak heb ik ook teruggemaild: “Ik bewaar je vraag in een apart mail-mapje. Mocht ik het patroon nog eens vinden, dan krijg je van mij een seintje.”
Mijn mail-mapje is nu best wel vol geraakt. Ik zou het leuk vinden om het mapje wat leger te maken door nog veel zoekers blij te maken met een antwoord. Dus vandaar mijn vraag: Is er iemand die mij hiermee wil helpen?

7 reacties op “Vragen naar oude patronen”

 1. In het decembernummer van een Ariadne, staat meestal een overzicht van wat er in dat jaar is gepubliceerd.
  Zo heb ik ook wel eens een patroon teruggevonden.
  Misschien is dat een hulp?

  De bladen die je hier laat zien komen volgens mij allemaal uit de eerste helft van de tachtiger jaren. Ik meen ze te herkennen 😀

 2. Ik heb alle Ariadnes van 1977 tot 1984.
  Ben bereid om te helpen zoeken. In een tempo van ongeveer 2 per week.
  Groetjes
  Lie

  1. Annick Galand

   Dag Lie,

   Ik ben al heel lang op zoek naar het breipatroon van een lichtgele trui met korenaren die begin jaren tachtig in Ariadne stond. Mijn moeder heeft hem toen voor mij gebreid en nu zou ik graag willen dat ze dat opnieuw doet maar ze heeft helaas haar oude breiboeken allemaal naar het containerpark gebracht…
   Moest je het patroon kunnen terugvinden of zeggen in welke editie van Ariadne ik het kan terugvinden zou ik je heel dankbaar zijn.

   Met vriendelijke groeten

   Annick

 3. Carien van Nierop

  Ik heb veel jaargangen nog liggen. Als lezer van je blog wil ik je graag helpen met zoeken naar een specifiek patroon.
  groet Carien

 4. Margriet Hof

  Hartelijk dank aan iedereen die reageerde. Wat leuk dat jullie willen helpen! Ik weet nog niet hoe ik dit nu ga aanpakken, want het lijkt me niet handig als vier mensen op zoek gaan naar iets. Moet ik met een inschrijving gaan werken, zoals: wie wil deze vraag beantwoorden?
  Eigenlijk zou ik het het prettigst vinden om de vragen naar één of twee vaste adressen door te sturen, en dat diegenen de vraag dan ook verder afhandelen.
  Laat ik eerst maar eens een indruk geven van de vragen die ik zoal krijg. Deze vraag is van twee dagen geleden:

  Beste Margriet,
  Ben al surfend op internet op je website terecht gekomen. Ik ben op zoek naar een ariadne voor augustus 1980. Daar stond een schattig overslagbabystruitje in met verkorte toeren. dwars gebreid.
  Ik heb het gebreid voor mijn nichtje die 1 september 1980 geboren is. Heb je enig idee of je dat tijdschrift hebt? Ik zou het graag willen kopen dan. Alvast bedankt. Elly

  En deze vraag is van gister:
  Hallo,
  Ik zoek al een tijd de breipatronen voor katoenen trui met de afbeelding van een wijnetiket erop gemaast. Ongeveer 1986-1987 stond het in een libelle of margriet geloof ik. Het stond in een artikel met meerdere patronen voor wijnetiketten, hele mooie afbeeldingen. Is er iemand die dit leest die het (her-)kent en misschien zelfs nog heeft?

  Dus dan weet je een beetje om wat voor vragen het gaat. Wie van jullie wil op zoek gaan naar een antwoord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013