Wandkleed met gat

Een gat in de plant (dan is het een gatenplant)
Een gat in het leven (dan is er ineens iets heel ergs, iets wat je moet verwerken, iets waarvan je moet herstellen, of misschien is het zo erg dat herstel niet meer kan)
Een gat in de wereld (zoals in de ozonlaag of in het klimaat, en dan moet er worden bijgestuurd, wat nogal moeizaam gaat)
Een gat in de politiek (dan staat alles onder spanning of dan gebeurt er juist niks terwijl het zo nodig is, of dan dreigt alles te exploderen)
Een gat in de stad (wanneer door bombardementen of explosies ineens alles weg is).

Een gat in het wandkleed. In de jaren zeventig kwam handwerk steeds meer in dienst te staan van ‘vrije expressie’. Met handwerk kon van alles worden uitgedrukt. Het hoefde niet meer ‘mooi’ en kunstzinnig, het kon ook ‘lelijk’ en schreeuwerig. Wat zou iemand met dit kleed hebben willen uitdrukken? Was er een gat in haar leven? Was het een meedoen met de nieuwe krea-mode? Was het een verlangen om de aloude weeftechnieken in te zetten voor moderne maatschappijkritiek?

Opvallend aan dit originele vintage wandkleed is dat het zo groot is, en daarmee een hele wand in de kamer kan beheersen.
Dat het zo evenwichtig is, ondanks of juist door dat gat.
Dat het zo hip is, in die kleuren bruin en oranje.
Dat het zo knap gemaakt is, techniekbeheersing toont zich.
Dat het zoveel uitstraling heeft.

Ik ervaarde mijn computercrash ook een beetje als ‘gat’, in mijn dagelijkse flow. Vergeleken met de gaten in de wereld en gaten in vele verwoeste en gecrashte levens is het natuurlijk peanuts, en het is zelfs gek om zelfs maar in de buurt te komen van vergelijkingen. Toch had ik zin om dit wandkleed nu te laten zien. De foto’s lagen al klaar. En ik wilde even iets bijzonders om in m’n shop te plaatsen. Omdat ik het fijn vind dat dat weer kan. Als eerste dan maar iets bijzonders.

En ook: Juist nu! Vlak voor Pasen! Met zoveel ernstig wereldnieuws. Met zoveel wereldgaten. Met zoveel verschrikkelijke ellende. Zoveel mensen hebben een gat in hun hart.

Mijn blog gaat over handwerk. Er is altijd wel iets om te laten zien. En soms is handwerk symbolisch of heeft het een boodschap. Moeten we met elkaar verder leven met zoveel gaten in de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.