Zeldzame planten op Schiermonnikoog

f

De natuur op Schiermonnikoog is ongekend rijk en gevarieerd. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige en autoluwe eiland is een Nationaal Park, waar allerlei beschermingsmaatregelen zijn getroffen om het eiland zo te houden. Het is een heerlijke plek om naar toe te gaan voor vogel- en plantenliefhebbers. Mijn man ging voor een meerdaagse excursie met een groepje naar het eiland om daar zoveel mogelijk zeldzame planten te zoeken. Ik mocht mee, maar moest me de eerste dagen wel zelf vermaken. Gelijk na aankomst begon de eerste excursie naar kwelders en duinvalleien en ging ik op zoek naar bankjes om te breien.

Elke keer kwam hij na een lange plantjesdag enthousiast thuis. Er zaten een paar planten-experts in het groepje die precies wisten waar ze moesten zoeken. Hij heeft veel nieuwe soorten gezien. De groep heeft als gewoonte om alle verschillende soorten te tellen die ze tijdens een excursie in een bepaald natuurgebied zien. Ze kwamen op dit mooie eiland tot honderdvijftig!

De laatste dag was voor ons samen. Mijn man wilde mij ook graag een paar vindplaatsen laten zien. En ik werd daar ook enthousiast van! Op drie plekken legde ik een klein quiltje neer. Patchwork-diversiteit bij de Bio-diversiteit!

Parnassia!

Rode ogentroost.
En een quiltje bij Duizendguldenkruid. Vroeger had men al ontdekt dat deze plant over zoveel geneeskrachtige eigenschappen beschikt dat het wel 100 gulden (goudstukken) waard moest zijn.

Zowel bij patchwork als bij planten gaat het om combinaties. Heel die enorme diversiteit is er dankzij de duizenden mogelijkheden waarop planten op plekjes staan waar ze kunnen schitteren en stralen.

2 gedachten over “Zeldzame planten op Schiermonnikoog”

  1. Wat leuk om ze in het wild te vinden! Ik zag onlangs in de Thijssetuin in Amstelveen ook van alles dat ik eigenlijk alleen van plaatjes kende oa dus duizendguldenkruid. Weliswaar zijn de plantjes daar semi-natuurlijk maar het is een prachtige heemtuin, heel verrassend zo onder de rook van Schiphol.

    1. Hallo Hennie,
      Ik deel je gedachte over het vinden van wilde planten helemaal! Heel leuk om ze in zo’n mooie tuin te zien, zoals in de Thijssetuin (ben ik ook wel eens geweest); en nòg leuker om ze echt in het wild te zien. Dat geeft dan toch een beetje een ‘kick’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.