Zijdegeborduurde kaarten

De zijdegeborduurde kaarten van honderd jaar oud zijn bijzonder. Ze zijn een soort tijdmachine, want als je zo’n kaart in handen hebt dan voelt het net of je de eerste ontvanger bent die zo’n mooi-verzorgde groet ontvangt. Deze luxe kaarten waren begin vorige eeuw populair en werden gemaakt voor Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland. De Nederlandse kaarten zijn voor ons natuurlijk het leukst, en die zijn bij mij dan ook ietsje duurder, hoewel nog steeds een stuk goedkoper dan bij andere aanbieders. En daar zijn er trouwens ook niet zoveel van, want ze zijn lekker zeldzaam, en daarmee een leuk verzamel-object.

Een paar mensen bestellen telkens een paar kaarten bij mij, als ik weer nieuwe heb, en de andere kaarten vinden hun weg naar handwerksters die hier ook enthousiast van worden als ze ze zien. Ze zijn gewoon zo leuk bij een verzameling van oud handwerk! Die tere geborduurde viooltjes, of zo’n schattig bloemenmandje… het hoort gewoon echt bij die tijd.

Deze week kreeg ik bezoek van één van die verzamelaarsters en dat was de aanleiding om nu ook weer wat nieuwe in m’n shop te plaatsen. En ook omdat het leuker is om niet te lang mee te wachten, met de Kerst- en Nieuwjaarskaarten. Leuker als iemand deze wil bestellen, dat je ze dan ook bijtijds in huis kan hebben. Dus dit keer wacht ik niet tot december maar plaats ik ze nu al in m’n shop.

En dan zitten hier ook nog een paar jaar-kaarten tussen: van 1922 en 1923. Die had ik natuurlijk een jaartje eerder moeten hebben. Maar nu ook nog steeds leuk. Precies honderd jaar oud!
Ik wordt er ook wel een beetje weemoedig van. Deze kaarten hebben bekendheid gekregen mede door de Eerste Wereldoorlog, en toen die afgelopen was bleven ze nog een tijdje gemaakt worden. Het was een tijd van optimisme. Maar daarna stopte dat, en we weten dat er daarna nog een grote oorlog kwam. Al die jaren bleven mensen elkaar Gelukkig Nieuwjaar wensen, maar voor velen werd dat nieuwe jaar nìet zo gelukkig. En nu in onze tijd….
En dit is dan weer zo’n alinea waarvan ik me afvraag of ik die niet beter kan schrappen. Gewoon mooie kaarten…. Ja toch?

1 gedachte over “Zijdegeborduurde kaarten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.