Als naalden dromen

boeken cecile dreesmann
De Griekse mythologie wemelt van verhalen over spinnen, weven en borduren, met Pallas Athene als officiële beschermvrouwe. Arachne heette de weefster uit Lydië, die de euvele moed had om Athene tot een tweestrijd uit te dagen. Zij gingen een wedstrijdje spinnen houden. Arachne won, maar dat vond Pallas Athene niet fijn en daarom veranderde ze Arachne in een spin.pagina uit boek als naalden dromen

En een oude sage vertelt van Thorgunna, een vrouw van de Hebriden, die omstreeks het jaar duizend naar IJsland kwam en de jaloezie opwekte van alle vrouwen daar door haar prachtige borduursels. Prompt werd ze van hekserij beschuldigd en dat leidde ook weer tot allerlei verwikkelingen.

En Serena was een arm Vlaams meisje dat dag en nacht werkte om haar zieke moeder en haar jongere broertjes en zusjes te onderhouden. Op een dag zat zij buiten in het bos en wist geen raad meer met de moeilijke situatie. Toen viel er een spinneweb in haar schoot en dat inspireerde haar tot het maken van kant en daarmee verdiende ze een fortuin. Dat gaf ze aan haar zieke moeder en zo kon ze eindelijk trouwen met de man die ze liefhad.

Dus ik zou zeggen dat borduren en weven niet erg saai is. De geschiedenis is vol van pagina uit boek als naalden dromenwonderlijke verhalen. Veel van die verhalen heeft Cecile Dreesmann achterhaald en ze vertelde ze graag na in haar boeken.
En de geschiedenis, liever gezegd: de cultuur, is ook vòl van prachtige weefsels en borduurwerken. Daar had Cecile gedurende haar borduurleven ook altijd grote interesse in. Ze schreef meerdere boeken over de geschiedenis van de edele kunst die zijzelf ook zo intens beoefende. Ik vond weer een nieuw boek van haar: Als naalden dromen. Echt een mooi boek, en om dat te laten zien plaatste ik meerdere foto’s in de galerij. M’n associatie was eigenlijk dat ‘droom’ en ‘loom’ wel goed bij elkaar passen. Het zijn warme dagen, en misschien is het wel lekker om met zo’n mooi boek op schoot de hele geschiedenis van het borduren door te bladeren. Als naalden dromen, gaan we vanzelf meedromen.

(De andere boeken op deze foto staan al langer in m’n shop en kun je daar wel vinden, als je interesse hebt.)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.