Bezoek Museum Schone Kunsten Antwerpen

De entree van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is groots en indrukwekkend. Gister stond ik daar op die prachtige balustrade, vlak voor het binnengaan van de enorme zalen vol met Vlaamse barok.

Dit museum is meer dan tien jaar dicht geweest vanwege een grootse verbouwing, vernieuwing en uitbreiding. De eerste maanden na de heropening was het erg druk, maar nu kun je weer rustig rondkijken. Wat mooi om dit allemaal te zien!

Het vernieuwde museum vertelt het verhaal van de selectie, wat hier allemaal mag hangen. Keuzes maken: wat wel en wat niet? Ook voor mij lastig om te kiezen. Wat ik hier laat zien moet ook wel bij m’n blog passen. Ik kies nu voor dit bekende schilderij van Cornelis de Vos. Portret van een familie uit 1631.

Een tijdlang sta ik voor het grote schilderij en neem de details in me op. Straks ga ik weer prachtige boeken toevoegen in mijn shop, waar schitterende foto’s in staan van de rijke Belgische kant uit vroeger eeuwen. Een aantal boeken heb ik al klaarliggen. Kant zorgde voor de verfijning van de Antwerpse en Brusselse elite. Gekloste kant aan kragen en mouwen gaf schittering aan de weelderige kleding. Nergens is dat zo goed zichtbaar als op die oude schilderijen. Die nu weer zo prachtig in dit vernieuwde museum hangen.

Ook dokter Cornelis van der Heide en Adriantgen Ariens de Buijser lieten zich zo schilderen, samen met hun weelderig gekleden kinderen. Wat een rijkdom.

Dit schilderij is toegeschreven aan Jan Daemen Cool. Hij schilderde deze levensechte familie in 1639 en liet hun liefde voor het leven en voor elkaar zichtbaar worden in hun streven naar perfectie, verfijning en schoonheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.