Bijzondere Antependiums in hanzestad Zutpen

De Hanzesteden in het oosten van het land staan dit jaar in het teken van eeuwenlange handelsbetrekkingen. Wij bezochten deze zomer het museum in Zutphen. In een vitrine staat een laars uit 1250 (dat is behoorlijk uniek, zo oud, en de archeologen waren ook erg verrast toen ze dit vonden). En een stuk weefsel uit dezelfde tijd. Het scheepsmodel van het koggeschip is een goede weergave hoe goederen verhandeld werden.
Na afloop van het museum nog even breien. Het truitje is inmiddels af, maar deze foto’s van ons bezoek aan hanzestad Zutphen zijn nog interessant genoeg om te laten zien op m’n blog. Ook andere Hanzesteden hebben aantrekkelijke en bijzondere dingen om te laten zien, maar op handwerkgebied was dit toch wel erg bijzonder. Hieronder nog meer van wat we in het Stedelijk Museum zagen: Het Antependium van het Schippersgilde.

Een Antependium is een geborduurd voorhangsel van een altaartafel. Dit grote borduurwerk komt is gemaakt aan het eind van de 15e eeuw en is eigendom van Het Valkhof. Het wordt gezien als ‘De Nachtwacht van de Hanze”, en is speciaal voor de tentoonstelling De Hertog en de Hanze liggend vervoerd. Het ligt in een vitrine in een donkere kamer. Lastig om er een goede foto van te maken, maar detailfoto’s lukte wel:

Het altaarkleed bestaat uit een ondergrond van Italiaans donkerblauw damast waarop borduursels in zijde, goud- en zilverdraad zijn bevestigd. Het gezicht van de Mariafiguur sluit aan bij de gebeeldhouwde Maria’s van Meester Arnt en zijn school.

Aan de overkant van het museum ligt de Walburgkerk. We hoorden dat daar nòg een antependium hangt, een copie van de originele. Die willen we ook graag zien, en nemen en passant nog een orgelconcert en een blik op de World Press Foto mee.

En daar hangt dan in een zijbeuk de replica-antependium! Dit is gemaakt door de firma Stadelmeier, aan het eind van de vorige eeuw. Er is veel studie voorafgegaan om dit te maken. De kleuren zijn helderder dan het origineel, maar het origineel is waarschijnlijk ook feller van kleur geweest. Deze remake heeft veel licht geworpen op de middeleeuwse traditie.
Voor wie nog in de gelegenheid is om deze te bekijken is dit wel een aanrader. Heel mooi om dit allemaal te zien.

2 gedachten over “Bijzondere Antependiums in hanzestad Zutpen”

  1. Hallo Elma,
   Ja, dit was zeker bijzonder! Soms kom je er bij toeval achter dat er iets heel moois in de buurt te zien is,
   en ik vind het dan ook fijn om het toeval voor anderen een beetje te helpen, door er over te schrijven op m’n blog.
   Dit antependium is nog tot het eind van dit jaar te zien, en is zeker een aanrader voor wie van Middeleeuuwse borduurkunst houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.