Borduren op stramien

Stramien is er in verschillende soorten en gaten. Hoe groter de gaten, hoe dikker de wol. Fijn stramien was vroeger een belangrijk onderdeel voor de handwerkkunst en er zijn allerlei steken en toepassingen die je erop kunt gebruiken. Het boek “Borduren op stramien” laat veel van die vergeten toepassingen zien en daagt uit om ook eens wat anders te proberen dan de geijkte kruissteek.

Mijn zus vond het ook leuk om wat anders uit te proberen en maakte een toepassing van een soort Assisi op het grove stramien. Vroeger had ik deze onderzetter wel eens gezien, toen ze hem aan m’n moeder gaf en ik was verrast toen ik hem vorige week tegenkwam. Ik vroeg of ik hem even mocht lenen voor een foto, want het is een leuke illustratie van wat er nog meer mogelijk is met stramien. Verdere toepassingen vind je in het boekje, waarin ook een hoofdstuk over de rijke Engelse geschiedenis staat van het borduren op stramien. Meestal wordt daarbij de ondergrond geheel bedekt, maar je kunt dus ook juist wat stukjes open laten. En het is ook leuk om te zien dat kleine restjes nog gebruikt kunnen worden. Gooi die vooral niet weg, want daar is stramien veel te leuk voor.

En zodadelijk ga ik opnieuw naar m’n moeder. Benieuwd wat ik vandaag ga tegenkomen!

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Achterkant tapisserie goudweger

De Goudweger

BookBook – ook tweedehands

Dekbed quilt

Vordering van m’n borduurwerkje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen