Borduurlap oud West-Friesland

Heel lang geleden zaten Friesland en Noord-Holland aan elkaar vast, en de streek die ten westen van Friesland lag, werd dus “West-Friesland’ genoemd. Maar wij vonden het eerst een wat verwarrende naam en wisten dat nog niet, toen we daar precies 38 jaar geleden naar toe gingen.  Mijn man had daar na zijn studie een baan gevonden, en dus verhuisden we. “Waar je brood is, is je vaderland”, zei mijn schoonmoeder dapper, die het natuurlijk ook wel jammer vond dat wij zo’n eind weg gingen wonen, ver weg van Gelderland. Want vèr was het echt wel! Veel verder dan we dachten. Maar dat wende, en we leerden ons thuisvoelen in ‘de Streek’ en kregen daar ons gezin.

De regio West-Friesland bestaat uit zeven gemeenten: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Onder die laatste gemeente valt ook Bovenkarspel en daar gingen wij wonen. En later in Andijk. Zo leerden wij gedurende een aantal jaren die streek goed kennen, maakten daar onze vrienden, trokken op met andere jonge gezinnen, en leerden het oer-Hollandse landschap waarderen: de typische lintbebouwing en de mooie karakteristieke gebouwen en de monumentale stolpboerderijen.

Dus toen ik deze geborduurde lap zeg, dacht ik: wow, die gebouwen herken ik allemaal! Ik bewaarde hem voor vandaag. De herinnering komt weer boven aan een lieve oudere mevrouw die mij even inlichtte, toen ik nog midden in de verhuisrommel zat. “Straks komen hier tientallen kinderen aan je deur, en die zingen liedjes en willen dan snoepjes; moet je wel even wat in huis halen hoor.” Dus ik ging naar de winkel en deed op 11 november tientallen keren de deur open en dat was het begin van het leren kennen van een heel karakteristieke streek.

Waar ik nog graag eens naar terug wil, en dan bewaar ik deze lap nog even want misschien wil een vriendin die daar nog woont hem wel hebben. O ja, toen ‘ons brood’ daar niet meer was, verhuisden we weer terug naar Gelderland, en daar wonen we nu nog steeds. Inmiddels komen hier ook soms kinderen aan de deur om om snoepjes te zingen, maar làng niet zoveel als vroeger daar in West-Friesland.

1 gedachte over “Borduurlap oud West-Friesland”

  1. Hoi. Wat leuk om te lezen , want ik heb ook in Andijk gewoond. Mijn vader was daar “hoofd van de school” in de vijftiger jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.