Computers en Textiel

Is er een relatie tussen computers en textiel? Ja!
Sterker nog: Computers zouden niet ontwikkeld hebben kunnen worden, zonder de basis die de textielindustrie al had gelegd!

Deze fascinerende uitspraak doet een populaire brei-youtubester en zij licht het toe in een heel interessant filmpje. Het is pas een week geleden gepubliceerd en zeker de moeite waard om te bekijken als het je interesseert.

Punchcards (ponskaarten) zijn kartonnen kaarten waar op diverse plekken gaatjes in zijn gestanst. Die ponskaarten liggen aan de basis van de ontwikkeling van computers. De textielindustrie maakte ook gebruik van zulke kaarten, waardoor bijvoorbeeld weefmachines aangedreven werden om op bepaalde plekken en momenten een handeltje omhoog of naar beneden te laten vallen, waardoor de draad er doorheen geweven kon worden. Die hele techniek is verder ontwikkeld, maar is dus gebaseerd op het ponskaarten-systeem.

En fascinerend: hoe is de textiel-industrie dan ooit op dat idee gekomen? Misschien door het kijken naar de manier waarop muziekinstrumenten werkten, die al veel langer gebruik maakten van de mogelijkheid om kleine openingen af te sluiten en weer te openen, zodat de lucht er doorheen kan blazen en verschillende tonen kan maken. Deze laatste suggestie las ik bij de reacties op dit interessante filmpje.

In het museum in Almelo, wat de rijke textielgeschiedenis van Twente belicht, kon ik een foto maken van een vitrine waar de ponskaarten correleren met de stoffen die hierdoor gemaakt konden worden. Nu heb ik een geschikte foto om dit youtube-filmpje te bespreken.
Ik vond het zelf heel leuk om deze combinatie in dit blogje nu te kunnen maken. Ik herinner me de gordijnen die mijn moeder vroeger had (van de degelijke Nederlandse industrie), en de ponskaarten waar mijn vader vroeger mee thuiskwam en waar hij zo enthousiast over was. Hij was betrokken bij de vroege automatisering van Philips, en hoorde bij de eerste generatie die zag welke ongelooflijke ontwikkelingen ons nog stonden te wachten, als die computers gingen doorzetten.

En die ontwikkeling is er zéker gekomen! Boeiend om te weten dat de basis voor die hele automatisering dus al in de textielindustrie is gelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.