Duurzame bolletjes wol

De trend van onze tijd op het gebied van haken, weven en breien is: duurzaamheid. Er kwamen allerlei innovatieve garens op de markt, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Soms ook van gerecyclede grondstoffen, zoals katoen waarvan de vezels weer tot nieuwe garens worden verwerkt. In mijn woonplaats kwam een winkel die zich ging toeleggen op alleen maar ‘goede’ garens, en die winkel presenteerde hun mogelijkheden via een prachtige modeshow. Wat was dat leuk om bij te zijn!

Deze winkel brengt graag naar voren dat we in Europa een rijke traditie hebben van het produceren van garens en verfstoffen. Momenteel zijn de merino-garens populair, gemaakt van wol van Franse schapen die in Spanje wordt geverfd. De winkel wijst er ook op dat ons eigen land een goede traditie heeft op het gebied van spinnewielen, en daar zijn ook veel innovaties in geweest. Verder worden de mogelijkheden om plantaardige garens te kopen ook steeds groter: garens van bamboe of zeewier of soja.

Voor mij werkt de keus voor ‘goede garens’ eigenlijk hetzelfde als de keus voor ‘goed eten’. Jarenlang kun je er een beetje tegenaan hikken. Je weet wel dat het beter en biologisch moet, maar om die keus elke keer in de supermarkt te maken is lastig. Toen besloten we een paar jaar geleden dat we lid werden van een coöperatie, waar we nu elke week onze biologische groente halen. Hoef je er ook niet meer telkens over na te denken.

En nu is deze handwerkwinkel er dus, met een mooi aanbod van goede garens. Dat helpt om deze keus nu ook gewoon te maken: niet meer synthetische spullen uit verre landen, maar goed garen uit Europa. Als aanmoediging kregen alle bezoekers van de modeshow een goodiebag met een paar bolletjes. Wat een mooie zachte kleuren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.