Een sterretje op de kortste dag

Heden 21 december om 17.28 begint de astronomische winter. Dat is NU! De zon staat nu loodrecht boven de Steenbokskeerkring. We beleven de kortste dag. Na vandaag wordt het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang groter en worden de dagen weer langer.
Het was een supergrijze dag vandaag. Grijs en grauw en geen sprankje zon. Dat was een paar dagen geleden anders; toen scheen de zon volop in de kamer en maakte ik deze foto’s. Mensen denken vaak dat felle zon fijn is om foto’s te nemen, maar dat is niet zo. Ik doe bij felle zon vaak de (witte) gordijnen dicht zodat ik een diffuser licht krijg op m’n fotoplekje. Nu vond ik het leuk om eens te laten zien wat er gebeurt als ik dat niet doe: dan krijg ik zùlke schaduwen! Want zo rond de kortste dag staat de zon heel laag en dan zijn de schaduwen haast bizar. Een bord van twee centimeter hoogte geeft dan een schaduw van een halve middenlijn! Voor vandaag – de korste dag – is dat ook wel eens leuk om te te laten zien. Korte dagen, maar als de zon schijnt: lange schaduwen!

Een gehaakte ster ligt op een oude gebreide beddesprei. Ik ben een beetje makkelijk deze week, ik laat nog wel wat zien (zoals deze aantrekkelijke sprei) maar ik zet geen nieuwe dingen meer in m’n shop. Dat komt volgend jaar wel weer. Als de dagen weer wat langer zijn….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.