Foto’s van antieke merklappen

In een mapje met Fine & Rare Needlework Samplers of the 17th – 19th centuries, uitgegeven door The Scarlet Letter, is interessante informatie te vinden. Daarom scande ik acht losse supplementen uit dit mapje, stopte ze in een collage, en ga er hier wat over schrijven. Dit is een tè leuke gelegenheid om te laten liggen.

Allereerst de prachtige foto’s van sampler-collecties in een omgeving waar ze het mooist tot hun recht komen. Donker geverfde muren, veel oud hout, en wat ornamenten en Perzische kleden erbij die de ouderdom van deze merklappen benadrukken. Merklap-verzamelaars of liefhebbers zien hun mooi ingelijste merklappen gráág in zo’n opstelling, en dan is zo’n merklap ook een mooi bezit om een tijdlang te koesteren, of om trots op te zijn als je zelf zo’n oude merklap hebt nageborduurd.

In het mapje zijn deze foto’s afgedrukt op losse velletjes en heten supplementen. Elk supplement geeft informatie over de afgebeelde merklap, die als ‘kit’ (pakketje) te bestellen was. Op een ander velletje in dit mapje staat een datum uit 1997, dus dat geeft enige houvast om te weten wanneer dit aanbod werd gedaan. De negentiger jaren was ook de periode waarin ons Nederlandse handwerkblad af en toe een merklap-patroon uitgaf, wat dan door vele liefhebbers werd besteld. Maar door dit mapje zien we dus dat er in die tijd in Engeland al de mogelijkheid was om te kiezen uit hònderden oude merklappen, om die na te maken.

Verder zit er ook een soort catalogus in dit mapje waarop echte oude samplers te koop worden aangeboden. En dat is informatief om de prijzen eens te bekijken. De goedkoopste merklappen werden aangeboden voor 800 pound, maar de prijzen konden oplopen tot bijna 10.000 pound. Dus dat is ook interessant. En het vergroot misschien de zin om dan maar zelf zo’n sampler na te maken.

Het blogje is bijna klaar, ik blader nog een keer door het mapje, vouw alle supplementen open en ontdek dan ook nog deze foto’s. Ach, die er ook nog bij. Doordat deze foto’s op losse velletjes zijn afgedrukt kan ik ze zo mooi weergeven. Het zijn foto’s die een verklaring geven waarom merklap-liefhebbers zo graag meerdere merklappen borduren: om ze zo mooi allemaal bij elkaar te hangen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.