Geschiedenis in Hoorn

De deuren van de Oosterpoort staan wijd open. Met een geïnteresseerd gezelschap stonden we op zaterdagmiddag rondom onze gids te luisteren naar de uitleg over de vroegere functie van deze poort. Hij wijst op de wapenschilden en Latijnse teksten die aangebracht zijn op de muren en kroonlijsten.

Daarna lopen we onder de poort door en begint onze stadswandeling door de oude binnenstad van Hoorn. De gids is een oude bekende, de aanleiding is een feestelijke uitnodiging van een vriendin, en het gezelschap bestaat grotendeels uit mensen die we nog van vroeger kennen. Nu lopen we met elkaar de geschiedenis van nòg vroeger in. Hoorn was vroeger één van de zes VOC-steden en er zijn nog talloze sporen terug te vinden in de rijk gedecoreerde gebouwen.

VOC-tijd: dat is handel, dat is gouden eeuw, dat is slavernij, dat is barre ontberingen voor velen en grote rijkdommen voor enkelingen. We staan stil bij standbeelden van Coen en Bontekoe. We kijken omhoog naar gevels en teksten die op de gebouwen zijn aangebracht. Van nòg weer een ingang van een vroeger weeshuis kan ik een foto maken. Misschien wil ik nog wel eens een fotoserie maken van alle weeshuispoorten in ons land maken. Hierachter leerden de meisjes vroeger handwerken, om later in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

We staan stil bij de gevels van drie Bossu-huizen, die hun naam ontlenen aan de grote gebeeldhouwde reliëfs op de voorgevels. Het zijn scenes uit de slag op de Zuiderzee van 1573, waarin de Spaanse vloot onder admiraal De Bossu door de geuzenvloot op het Hoornse Hop werd verslagen. Ik herkende het tafereel, want hiervan is ook een borduurwerk gemaakt en dat heb ik in mijn shop gehad. “Verkocht aan iemand in Australië”, zei ik tegen degene die naast mij stond, en zo zijn die geborduurde heldhaftige schepen nu aan de andere kant van de wereld, maar we liepen alweer verder. De Spaanse generaal werd na zijn nederlaag drie jaar gevangen gehouden in het weeshuis, kregen we nu te horen.

Oktober is de maand van de geschiedenis, dus ik vond een verslag van onze historische wandeling door Hoorn wel passen op mijn handwerkblog. En ook hier was wel wat van handwerk terug te vinden. In de verhalen van scheepslieden die na een schipbreuk zeilen maakten van hun hemden. Van weesmeisjes die moesten leren naaien en borduren. Van een beroemd reliëf waar een borduurwerk van was gemaakt. En van nog een tasje wat ik had uitgezocht om ergens onderweg aan een deur te hangen. Ik had een Oosters-aandoend tasje bij me, in de stad die vroeger zo volop meedeed met het overbrengen van goederen van oost naar west.

Het is niet alleen de maand van de geschiedenis, maar ook de jàren van tot ons laten doordringen wat er in ‘de geschiedenis’ allemaal is gebeurd. Dit tasje is verder redelijk onschuldig hoor, en ik plaats het morgen in m’n shop.
Als laatste stonden we met het hele gezelschap op het Houten Hoofd, op precies dezelfde plek als waar in de vijftiende eeuw al een steiger was gebouwd in ook nog eens precies dezelfde vorm. Op de plek van de meeuw gingen we met elkaar op de foto, keken uit de Markerwaard, en maakten daarna de verbinding met het heden door lekker met elkaar te eten. Ik weet weer dat ik dòl ben op stadswandelingen (vooral met een goede gids, fijn gezelschap en een handig tasje).

3 gedachten over “Geschiedenis in Hoorn”

 1. Dag Margriet,wat mooi zyn je fotos van Nederland.Natuurlyk is het ook genieten van al je handwerken.Fyn dat je trui af is voor dat het koud zal worden by jullie. Veel dank en groeten,Hannie Gamlieli/

  1. Hallo Hannie,
   Dankjewel voor je reactie, geschreven uit jouw mooie land. Maar ik kan me voorstellen dat foto’s van ons mooie Nederland voor jou ook altijd fijn zijn om te zien, en herinneringen brengen. Ik vind het fijn om te weten dat u en ook anderen er op deze manier van mee kunnen genieten.
   Hartelijke groet, en u ook een goede winter toegewenst!

 2. Annemiek Mulderij

  Wat leuk om te zien dat je in Hoorn bent geweest, mijn geboortestad. Op mijn verjaardag, 7 oktober jl.. waren we er ook weer. Uiteraard het Westfries museum bezocht, ik geloof dat we er bijna 4 uur zijn geweest én mijn geboortehuis, dat er nog steeds is. Voor de rest heeft Hoorn een prachtige oude binnenstad en heerlijke terrasjes. Jammer dat de handwerkwinkel in het centrum verdwenen is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.