Huis van (ka)toen

We liepen in Almelo, na het bezoeken van de leuke Barbie-tentoonstelling. Eens kijken wat de stad nog meer te bieden heeft. Ik zag een raam met een overduidelijk Durable-gordijn. Zulke gordijntjes zijn al een paar jaar geliefd bij een nieuwe generatie haaksters, die daarvoor op zoek gaan naar die oude Durable-boekjes. Ik heb die boekjes al veel verkocht in mijn shop, en herkende dit patroon dan ook direct. En dan nog zo’n uitnodigende tekst: Kom binnen kijken. Dus dat deden we: we gingen binnen bij het Huis van (ka)toen.

Direct was ik in de ‘o ja’-modus, bij het zien van alles wat er in dit huis van toen hangt, ligt en staat. Heel die sfeer van de jaren zeventig wordt opgeroepen door alle attributen die iedereen herkent die die periode heeft meegemaakt. Bruin en oranje waren de hoofdkleuren, en die werden flink benadrukt op muren en meubels. We versierden de kamers met haakwerk en macramé. We keken naar tv-programma’s waar iedereen naar keek, aten macaroni met Smac, maakten Saroma-toetjes, en kinderen kregen snoepkettingen. Die kinderen speelden buiten tot het donker werd en deden tikkertje of speelden met hoepels of elastieken.

Al die specifieke vormgeving brengt alle herinneringen weer boven. In het kader van Tweedehandswerk is het ook leuk om deze expositie te zien, omdat het handwerk uit die tijd hierdoor in de juiste context wordt geplaatst. Zoals het handwerkje hierboven, een typisch Burda-patroon. Zulke patronen staan nog volop in die oude tijdschriften die ik ook in mijn shop heb.

Ook reclames uit die tijd brengen je weer terug in die sfeer. En daar zie ik iets bekends: de voorkant van een Ariadne! Dit is een geliefd nummer want de patronen van de Flower Fairies staan hierin, en daar zijn ook nog steeds liefhebbers voor.
Zo geeft zo’n tentoonstelling, in een gratis te bezoeken Huis van (ka)toen, een mooie illustratie van die kleurrijke zeventiger jaren. Waarin er ook zoveel handwerk waar velen veel goede herinneringen aan hebben. Durable-gordijntjes, Flower Fairies, Macramé-hangers en geometrische motieven: het was er toèn volop en het is nu opnieuw en weer allemaal beschikbaar. Want mooie ontwerpen blijken tijdloos te zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.