Kerst 2021: Bizar en Bizonder

Er is heel wat gaande in ons land.
En in de hele wereld. Er gebeurt en geschiedt van alles.
Maria zei, tweeduizend jaar geleden, “laat het maar gebeuren.”
En zo gebeurde het ook.

Maria’s goddelijke zoon werd geboren en de komst van het ‘kerstkind’ veranderde de geschiedenis van de wereld. Uit de duistere wolken van de volkerenwereld ging een ‘Licht der lichten’ op.

De vreugde van de komst van het ‘Christuskind’ werd – in navolging van de engelen – door kerken en christenen door de eeuwen heen uitgezongen. De mens- en wereldveranderende boodschap weerklonk in alle landen en culturen. Na verloop van tijd haakte de wereld aan en maakte er een groot feest van. Voegde ook wat elementen toe, zoals wat gezelligheid en kerstsfeer. Dat is op alle kerstkaarten die we miljoenvoudig de wereld over sturen goed te zien. Gezellige tafereeltjes, en dat was honderd jaar geleden ook al zo.

Geborduurde (kerst)kaarten waren een topper aan het begin van de vorige eeuw (en nu een topper op m’n blog). De kaarten werden met zijde geborduurd en daarom zijn de kleuren na al die jaren mooi gebleven. In de tijd dat deze kaarten populair waren, woedde er een verschrikkelijke wereldoorlog. Ook toen werden er kaarten gestuurd, ook van en naar het front.

In het jaar 1914 gebeurde er met kerst eens iets heel bijzonders aan dat front. Iets wat niet alleen bijzonder was, maar ook bizar. Op kerstavond begon een Duitse soldaat in zijn loopgraaf te zingen. Hij zong ‘Stille Nacht, Heilige Nacht.’ Zijn tenorstem vulde de stilte. Na korte tijd viel iets verderop, aan de andere kant van de gevechtslinie, een Franse soldaat in. Hij zong hetzelfde lied. Daarna werd het lied overgenomen door alle soldaten. Dit gegeven werd later o.a. verwerkt in een Britse reclame, die je nog kunt terugkijken om er een idee van te krijgen.

Dit gegeven werd ook benoemd in een kerstdienst die ik gister al bijwoonde. Hoe de soldaten met elkaar zongen, maar na de vredespauze elkaar weer moesten bevechten. Totdat er miljoenen mensen dood waren en de oorlog eindelijk ophield.
Zitten we nu ook in een soort oorlog? Een virus-oorlog? En wanneer houdt het op? We willen zo graag kerst vieren, met elkáár! En is er nu weer een ‘legerleiding’ die bepaalt dat we door moeten vechten? En dat er geen adempauze mag komen? Dat we geen kerst mogen vieren zoals we dat graag willen?

Met een dreigende lockdown ging ik gister al naar de kerk. Met een goedgekeurd ventilatie-systeem kon ik daar veilig zitten. Het was een mooie dienst met veel professionele muziek van een band. Via Kerst in de Basis kun je deze voorstelling ook meemaken want hij is eigenlijk vooral gemaakt en opgenomen om hem voorafgaand aan kerst online te plaatsen.

Dan hoor je – voor het eerst of opnieuw – het hele kerstverhaal. Hoe Jezus werd geboren en hoe de engelen aankondigden dat dit kind een belangrijke en allesbeslissende plek zou krijgen in de wereldgeschiedenis. En hoe dit in de eeuwen daarna zijn uitwerking kreeg. En nog gaat krijgen, totdat het eindelijk zal zijn: Joy to the world en Vrede op aarde!

2 gedachten over “Kerst 2021: Bizar en Bizonder”

  1. Dat heb je heel mooi verwoord Margriet.

    Wij hebben deze week het verhaal van Daniel in de leeuwenkuil gelezen. Dat sluit hier wel bij aan, vind ik.

    Fijne Kerstdagen en de beste wensen voor 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.