Kies je kleur

Al heel lang is er een Kleurenleer, die uitlegt en weergeeft welke kleuren bij elkaar passen, welke kleuren elkaar versterken, en welke kleuren niet bij elkaar passen. Johannes Itten was een Zwitserse kunstschilder en ontwerper die beroemd werd om zijn kleurenleer, die hij in de dertiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde. Sindsdien passen veel kunstenaars zijn kleurenleer toe in hun werk.
De drie primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw. Deze drie staan in het midden van de cirkel. Daaromheen staan de secundaire kleuren en die ontstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. De secundaire kleuren zijn: oranje, groen en violet. De buitenste ring van de cirkel bestaat uit tertiaire kleuren en die ontstaan door een primaire en een secundaire kleur met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen. Door de kleuren uit de cirkel van Itten onderling te mengen – eventueel met zwart en wit – zijn alle kleuren samen te stellen.

In de mode wordt ook volop gebruik gemaakt van kleuren, en daar zijn ook hele systemen voor samengesteld. In de tachtiger jaren was het boek Kies je Kleur (Color Me Beautiful) populair en ik kocht zelf ook een exemplaar. M’n dochter heeft het als tiener vaak doorgebladerd en nu appte ze om te vragen of ik het boek nog had. Ze vertelde dat het boek nu een hype is onder breisters, die hun kleurengevoel willen vergroten. Het boek is gebaseerd op het idee dat mensen zijn in te delen in zomer- en wintertypes, en daar passen dan bepaalde kleuren wèl en niet bij.

Iemand vroeg zich af waar dat idee vandaan kwam, zocht het uit en deed er in een interessant filmpje verslag van: The Controversial History of Color Seasons Analysis. Ik keek het filmpje helemaal uit en verbaasde me erover hoe strikt het vroeger was: sommige dingen ‘mochten’ vroeger echt niet. Brunettes mochten geen rood dragen, en blondines geen geel. Daar waren heel uitgesproken meningen over.

De breisters-van-nu, die hun kleurgevoel willen vergroten, spelen nu massaal spelletjes I Love Hue. Dit is een ‘zachte reis naar kleur en perceptie’, een app die je in de Google Playstore kunt downloaden. Je moet dan de blokjes op de juiste plek slepen zodat je het juiste kleurverloop krijgt. Je kunt dan mozaïeken van gekleurde tegeltjes in perfect geordende spectra sorteren.

En zo zijn we altijd bezig met kleuren kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.