Kleine kraaltjes voor tasjes breien

Bij de streekdracht van vroeger hoorden ook prachtig gebreide kralentasjes, vaak met de romantische afbeeldingen die in de 19e eeuw zo populair waren. Een zilveren beugel maakte het àf en gaf ook weer dat de draagster welvarend was.
Al sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw zagen handwerksters er een uitdaging in om zulke tasjes opnieuw te breien, en nog steeds wordt dit gedaan. Zo wordt een oude handwerktechniek èn een oud volksgebruik in ere gehouden en ook weer doorgegeven aan de volgende generatie. Nog steeds zijn deze tasjes mooi om te zien en wekken ze bewondering voor het volhardend rijgen van de kleine kraaltjes op de draad, die daarna gebreid wordt.

Ik was op bezoek bij een mevrouw die deze tasjes heeft gemaakt. Het was een grote hobby van haar maar ze is nu op leeftijd gekomen en wil wat opruimen. Ze heeft nog heel wat doosjes met kleine kraaltjes over en die wil ze graag weggeven aan iemand anders die deze kralenbreikunst beoefent. Ze stuurt ze niet op, maar ze kunnen bij haar afgehaald worden in Dordrecht.
Als iemand belangstelling heeft, kun je hier op dit blogje reageren en dan neem ik contact met je op en geef ik je het adres.

Mooi dat die oude technieken zo bewaard blijven en de materialen weer gebruikt worden.

5 gedachten over “Kleine kraaltjes voor tasjes breien”

 1. Hallo Margriet,

  Zou de mevrouw mijn kralenwerkjes ook kunnen beoordelen?
  Zelf heb ik kralentasjes gebreid. Maar of ze correct gebreid zijn weet ik niet.
  Dus het zou leuk zijn indien ze haar mening kon geven.
  Het is fijn om zulke tasjes te breien.

  Alvast bedankt!
  Rika

  1. Hallo Rika,
   Wat leuk dat jij ze ook hebt gebreid, en ik kan me voorstellen dat je ze graag eens wilt laten zien aan een deskundige.
   Ik kan niet goed beoordelen of de mevrouw uit Dordrecht je tasjes kan beoordelen. En ook niet of het te ver voor jou weg is. Wellicht leest ze deze vraag binnenkort, en kan ze er zelf een reactie op geven.

 2. Ik heb het altijd eens willen proberen. Het echte werk dan wel te verstaan. Heb ook wel boekjes gekocht. Heb zelfs ooit zo’n pakketje gehad om een minibeursje te maken, was leuk om te doen, maar niet echt zinnig. Máár als er iemand is, die het nu al doet, dan moet die persoon het aannemen!

 3. Hallo Rika. Ik las je vraag hierboven. Je mag altijd langskomen om over tasjes te praten. Ik heb er buiten die groten op de foto, ook een stuk of wat kleintjes gemaakt. En heb die nog steeds in mijn bezit. Ook eentje van kalkkraaltjes. Die zijn van ver voor de oorlog, van mijn oma gekregen. Margriet heeft daar toen ze een poos geleden bij me was al eens een foto van gemaakt. Ik woon in Dordrecht. Ik hoor het wel. Groetjes Evelize.

 4. Hallo Eveline,
  Mijn excuses voor het late antwoord. Maar ik lees zonet jou antwoord. Ben blij voor je reactie. In woon in België. Dus moet even uitzoeken om op bezoek te komen. Misschien koppelen aan een paar dagen vakantie te Dordrecht. Ben er ooit nog eens geweest. Ik houd je op de hoogte.
  Groetjes Rika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.