Loop naar de pomp

“Loop naar de pomp!” We weten allemaal wel wat dat betekent: Hoepel op! Ga weg!
Voor de zekerheid zocht ik het nog even op. Een pagina over Nederlandse spreekwoorden en gezegden geeft daar aanvullende informatie over, zoals dat de volledige uitdrukking vroeger was: “Loop-naar-de-pomp-en-haal-water.” Maar het zou kunnen dat de jongere generatie het dan nog steeds niet begrijpt, want hoe ziet die pomp er dan uit? En waarom moet je daar naar toe lopen? Antwoord: zo’n pomp zag er vaak zò uit (in mijn achtertuin ligt dit exemplaar al twintig jaar te roesten). En vroeger moesten mensen er naar toe lopen om water te halen, want er was geen waterleiding en ook geen kranen zoals nu.

Ik was vanavond wat aan het scrollen door oude fotomapjes, en kom deze foto’s tegen. Je zou denken dat ze recent zijn, met die afgevallen bladeren. Maar ze zitten in een mapje uit 2015. Ineens weet ik weer hoe dat was. Ik zocht een leuk plekje om het borduurwerkje met pomp-en-gieter te fotograferen. En met bloempotjes, dus daar zette ik het even tegenaan. Maar ik was niet tevreden over het resultaat. Want op alle foto’s werd het schilderijtje veel te flets, wat het in werkelijkheid niet is.
Na de bloempotjes probeerde ik het nog bij pomp (die ik vanachter de struiken haalde) en gieters (die ik vanuit decoratieve doelen nog had bewaard). Maar ook die foto’s vond ik niet mooi genoeg. Gevolg is dat de foto’s in het mapje bleven. En dat het borduurwerkje nooit in m’n shop belandde.
Eens kijken of ik het nog heb. Jawel!
“Ga-naar-mijn-shop-en-kijk-of-je-het-hebben-wil!”

1 reactie op “Loop naar de pomp”

  1. inderdaad denk ik dat veel jongeren niet meer weten wat met dat spreekwoord bedoeld wordt .
    Er zijn heel veel spreekwoorden die de jeugd nooit geleerd heeft . en dus ook niet de betekenis kent. Jammer .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.