Nederland in kruissteek (give away)

Nederland is maar een klein landje, maar heeft zoveel dingen die bijzonder zijn. Dat schreef de bekende handwerk-deskundige Henriëtte Beukers precies veertig jaar geleden in het voorwoord van het boek Nederland in kruissteek. Je kan nooit alles laten zien wat kenmerkend is voor ons land, een keuze is onvermijdelijk. Dus koos ze voor alles waar Nederland bekend mee is geworden tot ver buiten onze grenzen: de molens, de scheepvaart, de bloemen. En voor een Sinterklaasvoorstelling, kinderliedjes, een duinlandschap en het wapen met Je maintiendrai. Het werd een lekker Hollands boek, vol met afbeeldingen en borduurpatroon van zoveel dingen die kenmerkend zijn voor ons land. Een bloembollenveld, de Alkmaarse kaasmarkt, de Westertoren, de provinciefeesten, en ook nog een hoofdstuk over oude merklappen waar al die kruissteekvoorstellingen mee begonnen.

Toen ik begon met mijn webshop, was ik verrast dat dit boek af en toe besteld werd door Japanners. Vinden die onze kruissteekpatronen zo leuk dan? Ja, kennelijk. Maar ook in eigen land was er vraag naar dit boek, en gelukkig zijn er heel veel exemplaren van in omloop want het boek werd destijds in flinke oplage gedrukt. Veel lezeressen zullen het ook nog wel herkennen denk ik.

Een leuk boek voor een give-away, op deze laatste zaterdag van april! Wil je een kansje maken, laat dan een reactie achter onder dit blogje. Dit aanbod geldt alleen voor mensen met een Nederlands postadres en ik stuur het a.s. maandag op koningsdag op. Deze give-away duurt dus twee dagen.

15 reacties op “Nederland in kruissteek (give away)”

 1. Ik lees altijd met veel plezier je blogjes. Ik ben zelf niet zo handig met de computer maar wel met naald en draad. Blijf zo door gaan en gezond!

  1. Ik heb een vraag: heeft u een borduurpatroon van deze achtergrond ?
   Het boek heb ik ooit een keer gekocht bij de kringloopwinkel, leuk om door te lezen.
   Zo ook uw berichtjes, heel interessant en ontspannend.
   Je krijgt gewoon zin om te gaan handwerken..

 2. Dit boek heb ik ooit in de kringloop kunnen verkrijgen. Ik heb er nog nooit iets uit gemaakt maar het is een heerlijk boek om in te bladeren.
  Ik doe dus niet mee, maar wilde dat toch even zeggen. Gewoon een gezellig boek!

 3. Lijkt me een enig boekje. Maar ik borduur niet meer. Maar ik denk dat je er zeker wel iemand blij mee zult maken.
  Fijn weekend nog.

 4. Lijkt me een mooi boek, mijn moeder had er ook een , maar zoek geraakt bij de verhuizing.

  Fijn weekend en wees veilig en gezond

 5. Wat een leuke give-away Margriet. Ik ben sinds kort weer aan het borduren en het valt me op hoe rustgevend het is. Ik wil wel meedingen naar deze verrassing, voor mijzelf, maar ook voor de borduursters in mijn handwerkclub. Hartelijke groet en een goed weekend!

 6. Betty van Essen-Kok.

  Boven de bank hangt een prachtige borduurwerk van de Amstel met de Magere brug maar niet zelf maakte. Er zijn 2 Hollandse organisaties in Israel. De Hollandse immigratie org, en Elah. De eerste bestaat nu bijna 80 jaar om mensen die nog weg konden op te vangen en nog steeds zeer actief bezig is. 40 jaar geleden werd Elah opgericht om hulp, op welke wijze dan ook aan overlevenden te bieden. Men kan er altijd terecht voor bijv. psychologise of sociale hulp. Er ontstonden koffie ochtenden over het hele land die nu al 20 jaar draaien en waar ik altijd naar toe ga. Nu niet natuurlijk. Om de tafel zitten mensen met iedereen zijn / haar oorlogsverleden. Het is nooit de hoofdzaak maar uiteraard zijn wij er altijd mee bezig. Dat kan niet anders. En zo vertelde ik eens dat ik ineens ging onderduiken wat geregeld was door een neef die als Jood in het verzet zat wat wij niet wisten. Wij hadden geen telefoon en mochten niet in openbaar vervoer en kwam hij naar ons toe lopen en gaf mijn Moeder de opdracht mij naar een zuster van haar te brengen die niet ver van ons vandaan woonde. Wij liepen er naar toe over de Magere brug, Moeder ging naar huis met de verzekering de volgende dag te komen zien hoe ik de eerste nacht van huis had ondergaan. Door het spionnetje zag ik mijn Moeder terug naar huis lopen tot zij over de Magere brug niet meer te zien was. Wij hadden geen idee dat iemand mij die avond zou halen. Derhalve heb ik Moeder en ook mijn Vader nooit meer gezien. In de koffie ochtend groep nam ook een aardige vrouw deel die, schitterend kan borduren . Eens liet zij dat Amstel borduurwerk zien waar iedereen vol lof over was. De leidster vroeg wat zij ermee ging doen. Zij had er geen plaats voor in haar huis, zei ze. Wel, zei onze leidster, misschien geef je dat aan Betty die daar een verhaal over heeft. En zo geschiedde. Ik kreeg dat zo maar. Liet het inlijsten en toen dat klaar was liep ik er mee in huis maar had in feite ook niet echt plaats. Het hoorde een belangrijke plek te zijn dus zette ik het tot later orde op de rug van de sofa wat nog zo gek niet was. Daar hangt het nog altijd. Met vriendelijke groeten, Betty van Essen -Kok. Jeruzalem.

  1. “Derhalve heb ik mijn vader en moeder nooit meer gezien”. Alleen al het lezen van deze ene zin roept bij mij al zoveel emoties op. Wat zul jij je ongelukkig en verdrietig gevoeld hebben Betty en nog. Zóveel onschuldige mensen vermoord, een van de grootste misdaden tegen de mensheid ooit…

  2. Lieve Betty,
   Wat dapper dat je het grote trauma van vroeger nog een keer hebt opgeschreven, en op dit blog wilde delen. Ik kan me voorstellen dat het boek met de Hollandse taferelen je weer deed denken aan dat bijzondere borduurwerk van de Magere brug. Op die brug zag je je moeder voor het laatst…. Wat verschrikkelijk! Het was toen onbevattelijk, toen je nog kind was, en het is het nu ergens nog steeds. Heel je verdere leven heb je met dit trauma moeten leven. Wàt een verdriet en onrecht!

   Dankjewel dat je het met ons wilde delen. We waren begin dit jaar bezig met het voorbereiden op de viering van 75 jaar bevrijding, maar het liep allemaal anders. Dit jaar geen grote festijnen en zelfs geen kransleggingen met publiek erbij. In dit toeleven naar de herdenking van 4 mei, is het goed dat we ons realiseren dat nog altijd mensen zoals u dit zware en onbevattelijke verdriet met zich meetorsen. Ik denk dat ik namens mijn bloglezers mag spreken dat we op 4 mei ook aan u zullen denken. Aan Betty in Jeruzalem. We kunnen uw verdriet niet bevatten, maar ik hoop dat het toch een beetje troost mag geven te weten dat de komende dagen velen aan u zullen denken. En aan de andere oudere Nederlandse mensen die in Israël hun thuis hebben gevonden, na alle verschrikkingen die zij in Europa hadden ondervonden.

   Ik wens u toe dat het borduurwerk van de Magere brug, wat u elke dag ziet boven de sofa, ook een brug is tot het weten dat er velen zijn die er vast van overtuigd zijn dat zoiets verschrikkelijks het Joodse volk nooit meer mag overkomen. Uw volk is verschrikkelijk verwond, en nog steeds is er geen vrede. Maar we geloven en blijven vertrouwen dat die vrede wèl zal komen! We hopen en verwachten dat onze tijd een brug zal zijn naar een vredestijd.

 7. Gonda Westra-Steursma

  Dat is vast een leuk boek! Henriëtte Beukers is ook een bekende in handwerkend Nederland.
  Ik borduur heel veel en ben nu bezig met een bloemenveldenproject. Ook ben ik dol op tulpen; ook Nederlands. Die staan vast ook wel in het boek.
  Naast het borduren in kruissteek, maak ik tegenwoordig ook werken in blackworkstijl, maar dan met gekleurde draden. Dat is ook erg leuk om te doen.
  Ach zo zijn er zoveel uitdagingen in handwerkland! Het lijkt me een leuk boek, vast doorspekt met gewoontes en historie. Alle kenmerken van ons veelzijdige landje.
  hartelijke groeten en een fijne woningsdag,
  Gonda

 8. Als je nog een boekje hebt weg te geven dan wil ik me ook aanmelden. Tot mijn grote vreugde heeft mijn schoondochter het borduren ook ontdekt, dus wij kunnen er samen van genieten. Lijkt me leuk!

 9. Wat een mooi boek,graag doe ik mee voor mijn familie in australie zodat ze toch een beetje bij ons zijn
  Fijne zondag nog en handwerk ze
  Groetjes Joke Schrover

 10. Saskia Weishut-Snapper

  Hallo Margriet,
  Vanochtend weer zo’n leuke blog van jou. Ik geniet er altijd van.
  Tot mijn verrassing zag ik dit kruissteekboek met allerlei ontwerpensvan mijn moeder er achter. Ik ken het helemaal niet.
  Ik vroeg me af wie de andere ontwerpsters waren en het lijkt me leuk om te hebben, maar er zijn verschillende gegadigden!
  Het gaat dus goed met je? Gelukkig ook met ons.
  Misschien zie je op Facebook dat ik nog steeds hard bezig ben met nieuw werk. Ook heb ik daar nu een pagina Saskia Weishut ART.
  Hoop dat je de komende tijd ook gespaard mag blijven voor die ellendige virus.
  Met lieve groeten,
  Saskia

 11. Gek op borduren heb ik weinig echt nederlandse patronen en zou graag zo een boek winnen.
  Fijne Koningsdag, groet,
  Marie-Claire.

 12. Hartelijk dank voor jullie reacties!
  Ik heb besloten twee boeken weg te geven. De uitslag is dat Gonda en Agnes het boek ontvangen!
  Voor andere liefhebbers: er staat er nog één in m’n shop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013