Oude boekjes DMC Bibliotheek

In de eerste helft van de vorige eeuw was de naaldkunst tot grote hoogte gestegen, en deze werd in hoge mate ondersteund en bevorderd door de uitgaven van de DMC-bibliotheek. Dollfus-Mieg & Co. maakten een hele ‘bibliothèque’ aan uitgaven, voor de Duitse, Franse en Engelse markt. Ook voor de Nederlandse, maar daar heb ik in deze collage geen boekjes van. Alleen een bijzonder fraai boekje over het Kralenrijgen, ook uit 1908 dus lekker oud.

De boekjes hadden allemaal hetzelfde formaat, werden meestal uitgegeven met kartonnen voorkant en linnen rug en bevatten bijzonder mooie en duidelijke foto’s. Daarop werden de fraaiste handwerken afgebeeld, die stimuleerden tot de fijne naaldwerken. Jours sur Toile is een mooie verzamelnaam voor technieken als Doorstopwerk, Perzisch Ajour, Hardanger en nog wat vormen van Wit- of Sneewerk. Al die namen liepen wat door elkaar krijg ik de indruk.

Deze oude boekjes geven de glorie van de edele naaldkunst goed weer. De fijnheid, de kunstzinnigheid, de techniek-beheersing. De prachtige voorbeelden in deze boeken geven bewondering voor wat er vroeger gemaakt werd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013