Patronen van stichting Goed handwerk

Een jaar of vijf na het einde van een oorlog die mede tot gevolg had dat er schaarste was op allerlei gebied en dus ook op textiel, werd in ’s Gravenhage een Stichting Goed Handwerk opgericht. Deze had ten doel om Nederlandse vrouwen te helpen om weer te gaan handwerken en en daarbij ook wat kunstzinnigheid te bevorderen. Ze gingen tentoonstellingen houden en organiseerden wedstrijden. In de oorlogsjaren was het handwerk vooral ‘nuttig en noodzakelijk’ geweest, maar nu kwam er weer meer ruimte en welvaart voor handwerk als hobby en vrijetijdsbesteding. Daar speelde de stichting op in door ook veel patronen uit te geven.

Al heel lang spaar ik deze patronen. Ik heb een keer contact gehad met een oudere Haagse Handwerkster die alle patronen heeft en van haar heb ik wel eens wat dubbelen overgenomen. Maar ik heb ze nog lang niet compleet. Als ik er voldoende heb, dan ga ik die ook in m’n shop zetten. En het lijkt me ook leuk om daar eens een overzicht van te publiceren op internet, want dat is er dacht ik nog niet. Terwijl het wèl een stichting is die invloed heeft gehad en een plekje heeft in de geschiedenis van het Nederlandse handwerk.

Ook kom ik af en toe een handwerk tegen wat gemaakt is met gebruikmaking van zo’n patroon. Deze wandlap met geborduurde uithangsborden bijvoorbeeld. Doordat ik veel patronen al heb, herken ik nu ook de stijl van dit handwerk. Hopelijk later nog eens meer om te laten zien.

Overigens: In 2015 werd de Stichting opgeheven en daar blogde ik hier over. En later nog een ander artikel over de tijdschriften Bijvoorbeeld die door hen werden uitgegeven.

2 gedachten over “Patronen van stichting Goed handwerk”

  1. Handwerkles op mijn lagere school: De druiventros geborduurd op groen jute ( garen maar in 1 kleur) voor een theemuts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.