Petit point


Petit point is een eeuwenoude borduurtechniek die geschikt is om fijne details te borduren. Eigenlijk is het gewoon een halve kruissteek, en daarbij is het dan wel belangrijk dat alle steekjes dezelfde kant uitwijzen. Petit-point veel vroeger ook veel gebruikt om grote vlakken op te vullen, bijvoorbeeld in gobelins. Deze verfijnde steek komt nu ook weer in de belangstelling en als je daar nog een leuk boekje over zoekt dan kan het boekje Petit Point misschien wat zijn. De auteur benaderde deze oude techniek al in 1990 op een verfrissende manier, door leuke eigentijdse patronen te geven. Het boekje staat al een tijdje in m’n eigen boekenkast (met briefjes ertussen van wat ik ooit nog eens zou willen maken….). Maar nu heb ik ook twee exemplaren voor m’n shop. Op de foto twee mooie ronde schilderijtjes in petit point geborduurd met splijtgaren, maar de meeste patronen in het boekje zijn vooral geschikt voor borduurwol. En dan gaat het best snel als je alleen maar halve kruisjes hoeft te maken.

Ook een los patroon van Mez Die Gobelinstickerei plaats ik in m’n shop. Hierin ook duidelijke uitleg over de Gobelinstich en de Perlstich. Deze worden over een extra draad geborduurd, waardoor het werk steviger wordt en dat is vooral voor stoelbekleding belangrijk.

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Petit point”

  1. Hoi Margriet,H
    Naar aanleiding van het tafeltje met borduurwerk van Anna Paulowna (?, dat is nog steeds de vraag) dat onlangs tentoongesteld stond in Paleis Het Loo, is mij duidelijk geworden, dat petit point niet gewoon een halve kruissteek is, maar dat er aan de achterkant van het werk over twee kruispunten wordt geborduurd, en aan de voorkant over één. Bij halve kruissteek borduur je aan voor -en achterkant over één kruispunt. Dat betekent dat petit point sterker is dan de gewone halve kruissteek en dat petit point juist daarom voor stoelbekleding werd gebruikt, dat sleet minder snel. Bovendien schijnt de ondergrond er zo niet doorheen. Zo heb ik daarmee weer wat geleerd, en jij misschien nu ook :). Ik heb het nog niet geprobeerd zelf te doen, overigens, maar dat gaat hopelijk nog wel gebeuren!

    Groeten van Digna

  2. Hallo Digna, dat klopt wat je schrijft. Ik had m’n eerste informatie van wikipedia, waar staat dat petit point hetzelfde is als een halve kruissteek, maar daar was ik ook niet helemaal tevreden mee. Daarom voegde ik het Mez-patroon nog toe aan het blogje, waar de gobelinsteek duidelijk wordt uitgelegd.
    Ik heb n.a.v. je reactie nog een foto en een extra zin toegevoegd aan m’n blogje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.