Plastik soep = linke soep

Troep op het strand is ontsierend en onaangenaam, maar het idee dat die troep ook in het water komt maakt het extra ernstig. Het moet opgeruimd!
In de zeeën en oceanen drijft steeds meer plastic afval. Dit plastic valt uit elkaar in hele kleine deeltjes door verwering, zonlicht en golfslag. Dit proces van degradatie en fragmentatie van het plastic tot die hele kleine deeltjes zorgt voor een wereldwijde soep van microplastics, ook wel ‘Plastic Soep‘ genoemd. Dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine plankton zien het plastik afval of de kleine deeltjes voor voedsel aan en eten het op. Hierdoor vergiftigen ze zichzelf en dringt het giftige afval onze voedselketen binnen. De plastic verontreiniging van het zeewater kan onze gezondheid ernstig schaden.

Er worden soms akties georganiseerd om in groepsverband het strand schoon te maken (Clean Beach), maar er is ook een andere manier: gewoon elke keer dat je naar het strand gaat een plastik zak meenemen en oprapen wat er niet hoort. Onze dochter had zich hierin verdiept en had ook al vaker met een zak langs het strand gelopen. Nu liet ze mij zien hoe het gaat en ging ik met haar meedoen. Al gauw hadden we een flinke zak vol. We leegden hem in een afvalemmer bij de strandopgang want daar staan altijd wel containers. Het gaf enerzijds een voldaan gevoel: we hebben wat bijgedragen om dit immense probleem een halt toe te roepen. Anderzijds een machteloos gevoel: de schepen en de off-shore industrie zijn de belangrijkste veroorzakers van de vervuiling en zij zouden daarmee moeten ophouden. Hoe bestaat het dat industrieën alsmaar door kunnen gaan met het vergroten van dit immens grote probleem? Daar praatten we over tijdens het jutten. M’n dochter vertolkte de mening van de jonge generatie: niet teveel zeuren over schuld of machteloosheid, maar gewoon doen wat je kunt. Elk visdraadje wat je opraapt kan voorkomen dat een vis stikt, en elk plastik touw wat je verwijdert van het strand kan voorkomen dat de een vogel het om z’n nek krijgt. Dus gewoon doen.

Wil je na het lezen van mijn blogjes misschien ook een keer naar Schiermonnikoog? En heb je zin om ook een keer te helpen het strand schoon te maken? Op de terugweg op de boot lazen we in de Lytje Pole (de toeristenkrant voor het eiland) een aankondiging voor de grote schoonmaakactie NLdoet op 11 maart 2017. Als je speciaal voor NLdoet naar Schiermonnikoog komt dan vergoedt Natuurmonumenten je bootkaart! Goed idee!

M’n dochter had ook nog een ander idee: kun je dat touw niet gebruiken om te macrameeën? Als iemand daar wat in ziet en mij daar een foto van stuurt, zal ik die gráág op m’n blog plaatsen. Zo’n foto kunnen we dan wel ergens insturen, bijvoorbeeld naar de  Plastic Soup Foundation (PSF), die een halt wil toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen en zeeën met plastics. Het zou wel een stunt zijn, als dat oude touw ineens aantrekkelijk wordt om mee te macrameeën: opgeruimd en hergebruikt tegelijk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.