Oud merklapje op mijn prikbord

Boven mijn computer hangt een prikbord van bijna drie meter lang (op deze foto is maar de helft zichtbaar) en daar prik ik alles op waar ik nog iets mee wil of waar ik al over heb geblogd en nog niet had opgeruimd, of waar ik nog even tegenaan wil kijken. Na een tijdje komt er dan altijd wel een regendag waarop ik ervoor ga staan en zeg: “En nòu moet alles er weer af!” Dat deed ik nu want ik ben aan het voorbereiden en opruimen voor een nieuw blog-seizoen.

Deze kralencirkels worden nu opgeborgen. Ik heb ze al heel lang en heb er deze zomer weer met plezier een tijdje tegenaan gekeken. Ik was altijd al dol op die felle kleurtjes.

En dan dit merklapje uit 1859. Ik kocht het deze zomer op de antiekmarkt (a.s. donderdag is er hier in de stad weer zo’n fijne antiekmarkt, waar vaak nog wel wat te vinden is op het gebied van oud handwerk). De maakster was vast ook dol op die felle kleurtjes, en die zijn dus al meer dan honderdzestig jaar goed gebleven!
Voor merklap-liefhebbers is dit een interessant lapje omdat er hulplijntjes in de stof zijn meegeweven, wat het borduren iets makkelijker maakte. Dat gebeurde dus kennelijk al halverwege die 19e eeuw.

1 gedachte over “Oud merklapje op mijn prikbord”

  1. Dergelijke teldraden zijn gewoonlijk ingeweven. Iedere tiende draad heeft een kleurtje. Ik denk dat dit materiaal bedoeld was om helemaal vol geborduurd te worden, maar er zijn ook wel merklappen op geborduurd. De voorbeelden die ik ken zijn (voor zover er een datum op staat) allemaal zo’n beetje van de periode 1840-1860. Deze dus ook. Leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.