Zinnige draden

De Vereniging Merkwaardig viert haar 35-jarig bestaan met een tentoonstelling die als naam heeft meegekregen: Zinnige Draden. De tentoonstelling is al te zien geweest op drie locaties en nu vanmiddag werd de vierde daaraan toegevoegd: Apeldoorn! Dit is mijn woonplaats, dus ik kon er op de fiets naar toe. In de stromende regen, maar het was de moeite waard.

De tentoonstelling heeft voor anderhalve maand een plek gevonden bij de CODA (Cultuur Onder Dak), en dat is een beetje een apart gebouw. Het ziet er op het eerste gezicht niet zo ‘gezellig’ uit, en dat zou je wel verwachten voor een tentoonstelling over borduren. Maar het lijkt een heel interessante combinatie te zijn, want in de kelder van de Coda is een Experience Lab gevestigd waar volop wordt ge├źxperimenteerd met innovatieve machines op het gebied van textiel.

De bezoekers konden een demonstratie volgen van een digitale borduurmachine en van een lasersnijmachine en een geavanceerde beimachine. Bijna iedereen was verrast over deze mogelijkheden.

Er werd volop gesocialized en intussen konden we ook naar boven kijken waar de geborduurde woorden aan een paar paraplu’s aan het dak hingen. Een groot aantal leden van de borduurvereniging had gehoor gegeven aan de oproep om een woord te borduren. Dit werd in veel verschillende technieken uitgevoerd:

Aan het eind van de bijeenkomst was de borduurmachine klaar met het borduren van een grote voorgeprogrammeerde letter M.
Die mag er dan ook nog even bij mijn verslag. Het is tenslotte een mooie letter (en zeker in de Sinterklaastijd).
De tentoonstelling is tot 13 januari gratis te bezoeken.

4 gedachten over “Zinnige draden”

 1. Wij logeren op Ameland.
  November is omgedoopt tot,,Kunstmaand,,Ameland.
  Dat betekent dat er op veel plaatsen ,,kunst,,te zien is.Niet altijd hoogstaand maar het blijft leuk om naar werk van een ander te kijken.Op iedere locatie is een suppoost aanwezig en het valt mij op dat bijna alle vrouwen iets te breien bij zich hebben.Dat levert leuke gesprekken op.Wij komen al ruim15 jaar de kunst bekijken en nu is het aantal breisters enorm gestegen.Er is ook een bescheiden wolwinkel gekomen..Alle wol van de amelandse schapen wordt op het eiland verwerkt.Er zijn oude machines die het nog prima doen en dat zijn er veel vrouwenhanden die de wol schoonmaken e.d.Ook dat is nieuw.Kortom allemaal blijmakertjes.

  1. Hallo Anneke,
   Wat leuk om te lezen dat de Amelandse schapewol daar nu ook verwerkt wordt!
   Begin dit jaar kocht ik een schapevacht op Texel, en die was zo goedkoop dat daarin ook al wel duidelijk werd dat er geen goede verwerking voor deze vachten is gevonden. Veel mensen willen graag dat dat verandert, en er zijn ook al wel initiatieven voor.
   Ik zou graag zelf eens op Ameland willen kijken hoe dat gaat!
   Bedankt voor je reactie. Maak je ook foto’s van wat je ziet?
   Fijne tijd nog gewenst op het eiland.

 2. Ik wacht even deelnemen aan Merkwaardig activiteiten totdat de bestuurlijke onrust voorbij is. Ik begrijp dat het oude bestuur nog steeds geen financieel overzicht heeft gegeven. Spijtig dat er zoveel onrust is veroorzaakt, maar ik zie dat het nieuwe/ad interim bestuur al staat te trappelen en dat geeft me veel hoop ­čśŹ

  1. Hallo Ellen,
   Ik ken me je reactie goed voorstellen.
   Afgelopen zaterdag sprak ik twee borduursters die nog maar net lid waren geworden van de vereniging Merkwaardig. Ik maakte een opmerking dat het op dit moment een beetje onrustig is in de vereniging, en van allebei kreeg ik de reactie: “Ja, weet ik, maar daar heb ik me niet door laten afschrikken.”
   Dus dat zijn bemoedigende reacties!
   Ik krijg de indruk dat het wel weer goed gaat komen met Merkwaardig!
   En wie weet spreek ik je dan eens een keer op een activiteit in de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.