Terugblik: Kleurverloopgaren

Antiek tasje gebreid

De ontwikkelingen op het gebied van breigarens waren het afgelopen jaar onstuimig. Er kwamen prachtige garens op de markt en vooral de kleuren-verloop-garens deden het goed. Een hele bekende was de Fenna van de Wibra (maar die is zowat permanent uitverkocht en je moet gewoon de ontwikkelingen op facebook volgen om te weten wanneer er weer een nieuwe lading komt: zò populair is dat spul!) Ook andere fabrikanten produceerden garens met kleurverloop en op internet verschenen duizenden patronen wat je daar allemaal van kan maken. Vooral veel sjaals en sokken werden er gebreid in die kleurige garens. Met zulke mooie wol maakt het niet eens zoveel uit welk patroon je volgt: het wordt vanzelf wel mooi.

Ik was wel verbaasd toen ik afgelopen zomer dit tasje kon kopen op de antiekmarkt in mijn stad. Eerder schreef ik al dat er die zomer opvallend veel nostalgisch of antiek handwerk werd aangeboden. Ik ging er een paar keer heen en kan me die keren nog zo goed herinneren. M’n man was net terug uit het ziekenhuis en samen liepen we daar voetje voor voetje op die zomerse dag. Hebben jullie dat ook: dat je je van sommige aankopen nog zo goed herinnert wáár je het kocht en hoe je je voelde? We genoten van ons eerste uitstapje en toen zag ik dit tasje. Bingo dus! Dat kocht ik meteen! Ik vroeg aan de verkoopster of zij de achtergrond ervan wist. Niet altijd krijg ik daar een antwoord op, maar dit keer wel: “Jawel, dat tasje is van tante Pietje geweest!” Ik heb het nu een half jaar onthouden, en nu geef ik het eindelijk door: Dit tasje is van tante Pietje geweest…

Het is nu wel eens tijd om het te koop aan te bieden op mijn site. Ik vind het jammer voor sommige oudere dames dat zij niet altijd zulke klinkende namen meekregen in hun kindertijd. Misschien heette de mevrouw die dit breide wel Petronella maar kreeg ze dat er niet meer doorheen gedrukt toen ze ouder werd? De namen zijn veranderd, maar sommige dingen zijn hetzelfde: we houden weer van breien. En deze tante Pietje was haar tijd vèr vooruit met dit kleurenverloop-garen!

1 gedachte over “Terugblik: Kleurverloopgaren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.