Terugkijken op Ariadne 75 jaar

Ariadne bestaat 75 jaar!
In 1947 verscheen het “Maandblad voor Handwerken” voor het eerst, toen nog in zwart wit. Net na de oorlog was het een belangrijk tijdschrift voor vrouwen om weer ideeën aangereikt te krijgen om voor zichzelf en hun gezinnen iets te maken wat het leven iets mooier maakte. In 1959 ging het tijdschrift “Ariadne, Maandblad voor Handwerken” heten, en later werd ‘Ariadne’ een gevleugeld begrip. Wie in Nederland wilde handweken, had een abonnement op de Ariadne. En dat meestal jàrenlang!

Begin negentiger jaren veranderde het tijdschrift naar meer woningdecoratie en minder ‘handwerk’. Dat paste toen ook helemaal bij de tijd. Woninginrichting werd toen belangrijker dan het maken van allerlei handwerken, hoewel vooral in het begin van ‘Ariadne at Home’ vooral patchworkkleden en merklappen volop werden ingezet om te passen bij de huiselijke en landelijke trend van die tijd. Het paste prachtig bij antiek grenen en rieten stoelen. Zo ging ‘Ariadne at Home’ opnieuw met de tijd mee, hoewel veel echte handwerkliefhebbers het toen tijdschrift toen minder leuk begonnen te vinden en vaak hun abonnement opzegden. Maar er kwamen weer nieuwe abonnees, en nu is het dan 2023 en bestaat die tijdschrift nog steeds! Dat is ook wel bijzonder, een tijdschrift met zo’n lange geschiedenis!

De huidige redactie van Ariadne et Home bestelde een aantal oude exemplaren bij mij, om in het nieuwste nummer aandacht te kunnen besteden aan hun jubileum. Op een paar pagina’s laten ze de covers van een aantal oude nummers zien. Dat zag er op pagina’s 46 en 47 zo uit:

In mijn emails die ik naar de redactie schreef, vertelde ik dat ik bij mijn bestellingen van oude Ariadnes vaak merk dat handwerksters heel goede herinneringen hebben aan die oude nummers. De Ariadne heeft vroeger heel veel voor hen betekend!

Na het verschijnen van de reportage in dit laatste nummer heeft de redactie dat zelf ook gemerkt. Ik kreeg na mijn blogje van de vorige week van hen een mailtje, waarin ze schrijven dat ze diezelfde reactie ook heel veel hebben ontvangen, sinds dat het jubileumnummer in de winkels lag. “Veel handwerksters zijn nostalgisch naar de tijd waarin Ariadne een handwerkblad was.” En ik kreeg nog een dikke dankjewel voor het aanleveren van die oude nummers, wat ik natuurlijk fijn vond om te lezen. Maar ik vond het ook al heel fijn dat ik mijn webshop een vermelding kreeg in dat jubileumnummer.

Dus nu: hartelijk welkom aan nieuwe lezeressen van mijn blog, die wellicht via dat jubileumnummer hier terecht zijn gekomen! Ik schrijf over van alles wat met handwerk te maken heeft, en ik doe mijn best om de voorraad Ariadnes op peil te houden!

En dan nu nog een foto van een handwerkje, wat ik al een hele tijd had bewaard, om eens te laten zien bij een bijzondere gelegenheid, en dat is natuurlijk nu. Het is het geborduurde woord, in precies hetzelfde lettertype van de Ariadne zoals het jarenlang heeft dienst gedaan. Nu is de vormgeving weer veranderd en met de tijd meegegaan, maar vele jaren waren die ronde letters de kenmerkende titel van dat lievelings-handwerkblad. Dit borduurwerkje is nu een illustratie van hòezeer de Ariadne veel heeft betekend, want anders zou iemand niet de moeite nemen om dit zo te borduren. Dat doe je alleen als je echt heel blij bent met je tijdschrift. En dat waren en zijn nog steeds heel veel handwerkliefhebbers!

(Het geborduurde naamplaatje is waarschijnlijk gemaakt om op de rug van een ordner of tijdschriftcassette te bevestigen en daar kan het natuurlijk nog steeds voor worden gebruikt.)

7 gedachten over “Terugkijken op Ariadne 75 jaar”

 1. Om het tijdschrift zat in de jaren 80 een grote papieren banderol voor het adres van de abonnee. Die werd ook bedrukt met allerlei kruissteekpatroontjes, minstens om de maand een nieuwe versie. Het patroon met die naam/letters stond er ook regelmatig op (of misschien zelfs wel elke maand), maar de andere patroontjes waren dus geregeld wisselend (bont, zwart-wit, blauw-wit, enz). Mijn moeder heeft die banderols toen zelfs bewaard, want niet alle patroontjes werden ook in het tijdschrift gepubliceerd. Grappig dat er dus zelfs mensen zijn geweest die de naam borduurden.

  1. Margriet Hof

   Hallo Hennie,
   Leuk dat je moeder die adreswikkels heeft bewaard. Ze werden niet zo vaak bewaard, maar ik heb er inmiddels een aantal van opgespaard en die laat ik binnenkort ook nog zien.

 2. Ik heb heel wat jaargangen van Ariadne kunnen bemachtigen en kan er nog zo van genieten… Er is nooit meer een Handwerkblad uitgegeven die kon tippen aan Ariadne!

  De jaargangen en speciale uitgave’s van Ariadne zijn voor mij goud waard…!

  1. Margriet Hof

   Hallo Caroline,
   Bedankt voor je kernachtige reactie, die voor veel handwerkliefhebbers herkenbaar is. Die vroegere tijdschriften hebben heel veel betekend voor veel handwerksters en daar ben jij er dus ook één van. En zo leuk om te merken dat ze nu in deze tijd weer volop bruikbaar zijn en dat veel mooie patronen van vroeger nu weer benut kunnen worden.

  1. Margriet Hof

   Hallo Lysbeth,
   Leuk dat jij ook zulke goede herinneringen hebt aan de Ariadne. Het was iets in de manier waarop Ariadne de handwerken presenteerde, dat de drempel niet zo hoog meer was om dat óók te willen maken. Je eerste quiltwerkje: leuk hoor! En zijn er daarna nog meer gevolgd?

 3. Carolien Rademakers

  Ooit breide mijn moeder een ‘eskimotrui’ voor me. Eentje met een veelkleurige ronde pas. Van allemaal restjes wol. Na 1 x wassen kon de trui weg…de wol was harder gekrompen dan de andere restjes! Nog steeds ben ik op zoek naar dat ene patroon. Elke handwerkwinkel waar Ariadnes liggen kijk ik de stapel door. Elke kringloop. Tot nu toe nog geen succes, maar ooit zal ik m echt zelf breien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.