Uitgaven van Stichting Goed Handwerk


Er was er eens een stichting die na de oorlog Goed Handwerk wilde bevorderen. Een aantal enthousiaste mensen hadden al publicaties van deze stichting verzorgd in verschillende tijdschriften zoals “Ons gezin” en “De Vrouw en haar Huis”. Maar de doelgroep was groter dan de abonnees op die bladen dus het werd tijd voor een eigen uitgave. Met een beginkapitaal van 10 gulden ging men van start en toen kon men beginnen met het uitgeven van een eigen gestencild tijdschriftje. Hierin was aandacht voor patronen die de stichting Goed Handwerk wilde aanbieden om daarmee vrouwen te helpen hun huizen en hun gezinnen te verfraaien. In het begin verscheen dit tijdschrift drie maal per jaar, en ergens in de jaren tachtig was men dan bij het honderdste nummer gekomen. Dat is handig voor mij, want dan kan ik daaruit wat informatie halen (dat nummer ligt midden-links op de foto).

Ik hoop natuurlijk die oude nummers ook nog eens tegen te komen, maar in die terugblik in 1984 werd al gezegd dat veel vroeg materiaal verloren is gegaan. In het begin was het ook maar een eenvoudig mededelingenblaadje. Het mededelingen-aspect (dus het verenigingsaspect) heeft altijd een belangrijke plek ingenomen in deze publicaties, en die zijn na al die jaren niet meer zo relevant. Het gaat over aankondigingen van tentoonstellingen en het bespreken van het artistieke werk van handwerksters die in die dagen vernieuwend bezig waren. Maar veel nummers hebben ook artikelen die nu nog wèl interessant zijn. Bijvoorbeeld artikelen over Gecombineerde versieringstechnieken, Geweven en gevlochten banden, Kunstenaars en vrouwenkleding omstreeks 1900, Linkshandig breien, Goudborduren, de Zijdekultuur in Frankrijk, Ikat. Met dergelijke artikelen wordt het handwerk in context geplaatst en het is altijd interessant om wat meer te weten over de geschiedenis van handwerktechnieken.

Dus voor wie het leuk vindt om kennis te nemen van de uitgaven van de Stichting Goed Handwerk, of voor wie een artikel over één specifiek onderwerp zoekt, plaats ik deze oude uitgaven in m’n shop. Er komen er later nog meer.

1 gedachte over “Uitgaven van Stichting Goed Handwerk”

  1. Goede morgen,
    Doe ik u een plezier met oude nummers ja 1970, 71, 74, . Het zijn ongnegeer 12 boekje

    Vriendelijke groet oda de Wijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.