Wandeling naar de Slufter


We wandelden door natuurgebied de Muy, onderdeel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het was ongelooflijk mooi!


We startten de wandeling bij het gedeelte dat ‘De Nederlanden’ heet en dat vond ik frappant. Een plek om alles wat er zich in ‘De Nederlanden’ afspeelt helemaal te vergeten.


We liepen tot aan de Slufter. Dit is een uniek gebied wat in open verbinding staat met de Noordzee. We zagen foto’s van dit gebied waarbij het krekenstelsel goed is te zien, en wilden zelf ook zo hoog mogelijk klimmen om neer te kijken op het grote gat in de duinen, waardoor het water vrij kan stromen. Hier was een paadje naar het hoogste plekje en daar zaten we een uurtje te kijken en te genieten.


Via het strand liepen we weer terug. Na twee kilometer keken we nog een keer achterom. Zo is goed te zien dat de duinenrij onderbroken is. Aan het begin van de vorige eeuw werd besloten dat dit gat maar open moest blijven. Het kon toch niet gedicht worden.

Ik wilde nog even spelen, ook al pakten donkere wolken zich samen en zagen we aankomen dat we het niet droog zouden houden. Het werd vloed, het water kwam al hoger. Ik zag een plekje waar ik nog een wereld-draait-door-rondje wilde neerleggen. Net op tijd, bij de volgende golf kwam dit stukje onder water te staan.
Het is een oud kleedje, niet gehaakt maar gebreid. Er zit een draaiende beweging in, als van een draaikolk. Er speelt zich heel wat af in De Nederlanden en in de wereld en dat lijkt ook op een draaikolk. Ontwikkelingen leiden weer tot verdere ontwikkelingen en alles komt in een stroomversnelling. Wat was het heerlijk om even weg te zijn van alles en alleen maar te zien hoe de elementen zich roeren, hoe land en zee elkaar ontmoeten in een eeuwenoud gevecht.


In het vakantiehuisje hield ik het kleedje onder de kraan en werd het weer schoon. Was alles maar zo simpel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013