Zwarte Piet in oude Ariadnes

oude ariadnes sinterklaas
Twee novembernummer van Ariadne van 1963 en van het Maandblad voor Handwerken (zoals het toen nog heette) van 1949. Voor de gelegenheid verscheen Sinterklaas in kleur maar het tijdschrift was in die tijd nog grotendeels in zwart-wit. Komt goed uit, want zo komt Zwarte Piet ook goed uit! Die Pieten waren in die tijd echt grappige ventjes: lekker zwart, lekker simpel, lekker vrolijk. Een beetje vreemd eigenlijk, maar vooral niks om je druk om te maken. Dikke lippen, krullend kroeshaar en grote gouden oorbellen. Toch wel heel apart om na al die jaren zo terug te kijken op die Sint van ’63 en die Piet van ’49.

Ik laat wat van het binnenwerk van deze nostalgische tijdschriften zien en haal er een paar plaatjes uit. Ze zijn allemaal even geinig! De fantasie van de tekenaar van het eerste plaatje was niet zo groot, want hij tekende drie precies dezelfde Pieten, maar dan telkens iets kleiner. Op het tweede plaatje ziet Piet voor het eerst in z’n Spaanse leven een Nederlandse sneeuwpop; ook hallo! Op het derde plaatje wordt een boekje omhoog gehouden wat ik wel eens in m’n shop heb gehad en als ik dat nu nog voor fl. 1,25 zou kunnen kopen dan zou ik dat zéker willen.
Het vierde plaatje toont een stereotype Piet zoals ik me die van de reclames uit die tijd nog wel kan herinneren.
De aankondiging van “Een dik blad voor St.-Nicolaas geschenkjes” is het enige wat van de cover van een andere Ariadne de lezers toespreekt. Het was vrij rustig allemaal, geen schreeuwende koppen. Maar dan komt die uitsmijter van drie dansende Pietjes. Kijk, dáár worden we nou vrolijk van! Zò zien we die Pietjes graag nog eens door de straten dansen!

En als dat niet meer kan (of mag) in onze gepolariseerde tijd, dan vallen we gewoon weer terug op die oude nummers van vroeger. Deze twee vond ik leuk om extra groot te laten zien, maar in m’n shop plaats ik nog meer november-Ariadnes met Sinterklaas-aankondigingen. Om te herinneren: ja, zò waren die zwarte Pieten vroeger!

Zwarte Piet in oude Ariadnes

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 reacties op “Zwarte Piet in oude Ariadnes”

  1. Wat leuk, die Sint en Piet plaatjes, hoe ouder we worden hoe meer we genieten van deze nostalgische plaatjes van dit oer Nederlandse feest. Maar ook tegenwoordig is het nog steeds een heel leuk kinderfeest en ik hoop dat dit nog jaren gevierd kan worden.

  2. Yvonne Quadflieg Walravens

    Ik kan nog echt genieten van Zwarte Piet (ben het zelf ook wel eens geweest, sssst). Heerlijk om je te kunnen verstoppen achter een zwart masker. En dan bijvoorbeeld iemand met een roe op de billen tikken die niet weet wie je bent (je baas of zo). Laten we a.u.b. deze traditie niet verpesten door een paar mensen die zich aan hem storen. De meerderheid wil hem houden voor de toekomst.

  3. Mijn reactie op jullie reacties is: ik hou van de nostalgie en de herinneringen aan vroegere feesten, maar de toekomst is toch wel onvoorspelbaar. Tradities zijn in beweging. En die beweging laat zich moeilijk sturen. Dus: we zien wel hoe het gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013