Ariadne tulpen (opberg)mappen

Heel veel handwerksters hebben heel veel goede herinneringen aan ‘de Ariadne’, wat hen soms tientallen jaren in hun handwerkende leven heeft begeleid.
Soms worden de oude herinneringen weer opgehaald doordat handwerksters oude Ariadnes bestellen, waar patronen in staan die ze nog eens opnieuw willen maken. Of waar patronen in staan van iets wat hun moeder vroeger voor hen heeft gebreid, en nu willen ze het zelf nog eens breien.
En soms krijg ik vragen of ìk soms weet waar dat patroon in heeft gestaan. Dat is lastig zoeken, in al paarhonderd tijdschriften…

Soms heb ik een paar van die oude tulpenmappen in m’n shop, en die worden dan ook weer besteld, door iemand die blij is haar oude nummers in zo’n originele map te kunnen opbergen.
Dat zijn allemaal illustraties van hoe blij handwerksters waren èn weer zijn met dat mooie oude handwerk-tijdschrift, wat twee of drie generaties heeft beïnvloed in wat ze wilden handwerken.

Het eerste nummer van de Ariadne verscheen in 1947, en dat is dit jaar 75 jaar geleden.
Ik heb dit jaar bijna alles wat Ariadne ooit heeft uitgegeven wel op mijn blog laten zien: de complete jaargangen en de opbergmappen, de wikkels en de waaiers, en waarschijnlijk nog wel wat.
Bìjna alles, nog net niet helemaal.
Eén mapje lag hier nog, om ‘nog eens’ te laten zien (en dat is dus nu).

Het is een tulpenmapje met passe-partout kaarten voor het zelf maken van wenskaarten met een borduurwerkje. Dat wil ik nog graag laten zien dit jaar.
Dus hierbij: er is ook eens in de tachtiger jaren zo’n mapje geweest met stukjes stof en patroontjes om kaarten van te maken. Die zijn vast veel gebruikt destijds, want deze mapjes ben ik nog niet eerder tegengekomen. Maar nu twee voor m’n shop.

O ja: de huidige redactie plaatste deze zomer een link naar mijn webshop, waar al die oude nummers nog verkrijgbaar zijn. Dat heeft me denk ik één bestellinkje opgeleverd (ik weet dat sommigen daar benieuwd naar waren). Maar het was meer de eer dat ik vermeld werd dan de klandizie; ik vond het tòch reuze leuk dat ik erin stond.
Ik zou het trouwens best leuk vinden om nog eens zo’n echt jaren-tachtig kaartje te ontvangen, met zo’n klein borduurwerkje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.