Boeken Costumière en Coupeuse

De opleidingen voor Costumière en Coupeuse waren grondig, degelijk, systematisch en duidelijk. Dus wat wil je nog meer?
Misschien nog een oud exemplaar van vroeger?
Dat kan: deze heb ik in m’n shop erbij geplaatst.

De ENSAID is opgericht in 1912 toen mevrouw Hendrikse een methode had bedacht om patronen te maken. Waar de afkorting voor staat is allang vergeten, en wordt ook niet eens meer in de leerboeken vermeld. Maar die afkorting staat wèl voor iets, want in de loop der jaren is het ENSAID-leerplan voor het gehele damesmodevak en een stukje herenvak verder ontwikkeld. De naam is daardoor ook een begrip geworden.
En zoals altijd: als iets al zo oud is, dan is het ook interessant om de geschiedenis uit te pluizen, en dat heeft iemand ook gedaan. Hier kun je dat nalezen. En dan wordt ook duidelijk wat die afkorting betekent: Eerste Nederlandse SnelApparaten InDustrie, naar het apparaat voor patroontekenen dat door de heer Hendrikse was ontwikkeld. Later betekende het Eerste Nederlandse Stichting voor Activering en Instructie van Damesmodetechnieken.

Maar er waren ook andere instituten die meisjes leerden naaien, en daarvoor hun eigen methode ontwikkelden. Het boek Linnen- en Costuumnaaien is daarvan een voorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.