Boeken van Lis Paludan

De boekenserie uit de Ariadne Handwerkbibliotheek bestaat uit 20 delen, en vijf daarvan zijn door Lis Paludan geschreven. Dit zijn:
Borduur met plezier (1973)
Nieuwe borduurideeën (1974)
Haken met plezier (1975)
Borduren voor iedereen (1976)
Plezier met lapjes (1977)

De boeken zijn oorspronkelijk Deens en werden telkens een jaar later dan de Deense publicatie in het Nederlands uitgegeven. Dan zullen er wel goede contacten zijn geweest vroeger tussen de hoofdredactrice Henriëtte Beukers en de schrijfster.
De boeken verschenen op de Nederlandse markt in een tijdperk dat flowerpower alom aanwezig was, en deze boeken speelden daarop in en boden ideeën en voorbeelden. Ik legde elk boek open op een pagina waarop te zien is dat je mee kon doen met flower power in meerdere technieken: haken, appliqueren en borduren.

Deze boeken zijn nog steeds geliefd, zowel bij een nieuwe generatie handwerksters, als bij de oudere generatie die ze bijvoorbeeld weer gebruikt om met haar eigen kinderen te craften. Ik kreeg een leuke link van Bernardine, die laat zien hoe zij deze boeken gebruikte. Het Scandinavische retro-design is heel geschikt om leuke dingen mee te maken.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kerstboomkussentje

Speenkruid en de Siberische kou

Smyrna patroon

Patronen en constructies

Tapisserie-schilderijen

Reacties

  1. Jaaaa, de boeken van Lis Paludan. Ik heb (had) er ook een aantal. Zo leuk om te beseffen dat ze na een aantal jaren in vergetelheid in de kast te hebben gestaan ineens weer een revival (van de seventies) meemaken. Er zijn toch jaren geweest dat je tuttig genoemd werd als je met handwerken bezig was? In mijn werkomgeving was dat in ieder geval wel zo. Als je ooit macramé had geknoopt, nou dan was het wel erg met je gesteld………. Treurig eigenlijk die personen: mensen die zelf helemaal niets met creativiteit hadden en wellicht stak bij hen een stukje jaloezie de kop op 🙁
    Leve de creativiteit van de laatste jaren, want er komt zoveel moois en inspirerends voorbij!
    Groetjes, Tineke

  2. Dankjewel voor de link naar mijn blog, Margriet!
    Ik krijg er helemaal weer inspiratie van!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen