Chinees handwerk in Zutphen

Chinees handwerk collectie Mieke Gorter

Mieke Gorter is een handwerk-ontdekkingsreizigster en een verzamelaarster van authentiek etnisch handwerk. Haar collectie Chinees handwerk is te zien in een tentoonstelling die vorige week in Zutphen is geopend. Deze tentoonstelling is tot en met 14 augustus elke zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen. Ik was er en keek m’n ogen uit! Zo mooi!

Ik werd hartelijk ontvangen door Stef Kreymborg, de eigenaresse en bewoonster van de nog niet zo lang geleden geopende IJsselsalon. Zij is kunstenares en heeft ook op het gebied van handwerk aansprekende dingen gemaakt. Na thuiskomst dwaalde ik nog een hele tijd rond op haar website, en dat kan ik anderen ook aanbevelen.

Terug naar het Chinese handwerk, waar ik zo van onder de indruk was. Daar zou ik nog wel meer over willen weten, en daarvoor werd ik uitgenodigd voor een lezing van Mieke Gorter die zij in de IJsselsalon houdt op 27 juli. Via de link kunnen andere geïnteresseerden zich natuurlijk ook aanmelden.

Dus inhoudelijk heb ik nog niet veel te melden in dit blogje, over hoe dit handwerk werd gemaakt en zo. Boek DMC Borduurwerk uit ChinaMaar ik heb wèl een mooi boek over Chinees handwerk en daar staat ook veel informatie in. Zoals dat het Chinese borduurwerk overvloeit van de symbolen. Duizend jaar vóór onze jaartelling opende een keizer al een Bureau voor borduurwerk en dit heeft altijd een grote rol gespeeld in deze cultuur. De edele borduurkunst kwam tot uiting in vaandels, banieren, kledingstukken, sandalen en kimono’s. Het zijn eigenlijk ‘naaldschilderingen’, die in de fijnste tinten en in geperfectioneerde techniek getuigen van een buitengewone handvaardigheid. En deze naaldkunstwerken zijn ook een uitdrukking van de levenswijze van het Chinese volk, van hun houding tegenover het raadsel van het heelal. Elke figuur, elke vorm en elke kleur heeft een eigen betekenis. In het oude DMC-boek over Borduurwerk uit China vind je veel uitleg en toepassingen om zelf ook aan de slag te gaan met deze oude symboliek. Dit boek heb ik ook in het Frans als je dat liever wil: Broderies de Chine.

De tip voor deze tentoonstelling kreeg ik van Berthi, die geloof ik weer een beetje begonnen is met bloggen. En op mijn beurt mag ik deze tip weer doorgeven. Ik vond het verrassend, zo’n mooie expositie in het Hanzestadje Zutphen (voor mij dichtbij). Zutphen is een mooi oud stadje, zeker een bezoekje waard. De IJsselsalon is mooi gelegen, met uitzicht op de IJssel. Als je interesse hebt in de lezing, dan is er ook mogelijkheid om vooraf deel te nemen aan een zomerlunch. Die wordt geserveerd in de binnentuin van de IJsselsalon (middelste foto en foto rechts onder van de collage).

Collage Chinees handwerk in Zutphen

Bewaren

Bewaren

2 reacties op “Chinees handwerk in Zutphen”

  1. Erg leuk dat je na het lezen van mijn bericht een bezoek hebt gebracht aan de IJsselsalon. Zo te lezen ga jij 27 juli naar de lezing. Dan zien we elkaar waarschijnlijk, want ik heb me aangemeld voor de lunch en de lezing.

    1. Ik had me ook aangemeld, wat leuk! Kunnen we eindelijk weer even bijpraten.
      De lezing lijkt me heel interessant en het IJsselsalon-plekje is fantastisch. Wie weet wie we nog meer gaan ontmoeten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013