Een oud handwerkje in context

De bekende hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf publiceerde vorige week een interessant artikel over de lessen die getrokken kunnen worden uit het verleden, voor wat betreft het bestrijden van pandemieën. Want al eeuwenlang razen er af en toe virussen over de wereld en in de strijd tegen Covid-19 kunnen de deskundigen leren van vroege voorbeelden. Nauwe internationale samenwerking was in de 19e eeuw al van groot belang. Dankzij uitwisseling van kennis en kunde wisten regeringen en wetenschappers vroeger al veel ziektes te verslaan.

In de 19e eeuw namen de onderlinge contacten, het verkeer en de handel enorm toe. Deze factoren bevorderden de verspreiding van infectieziektes. In die eeuw braken meerdere gruwelijke pandemieën uit. Bijvoorbeeld in Utrecht stierven toen duizenden mensen aan de cholera. Verschillende kranten maakten in de afgelopen periode ook de vergelijking met de Spaanse Griep, waar wereldwijd miljoenen mensen aan stierven. De herinneringen in families komen nu weer boven. Ook in onze familie was er een oma wiens zusje aan de Spaanse Griep overleed. Zoiets werd vroeger door de ouders (van mijn man) wel eens benoemd, maar voor ons was dat verder weg. We konden er ons niet zoveel bij voorstellen. Nu komen die herinneringen weer boven. Hoe zwaar het voor hen moet zijn geweest, in die tijd.

Ik zocht een heel oud handwerkje op. Vermoedelijk uit die Spaanse-Griep tijd. Als je dit handwerkje in die context plaatst, krijgt het ineens een andere lading. Ineens is het een handwerkje wat misschien wel is gemaakt door iemand met verdriet. Of door een zusje wat later die gevreesde dodelijke ziekte kreeg. Misschien is het daarna als een kostbaar kleinood bewaard. Voor de foto moest ik er wat andere oude spulletjes bijleggen, anders kon je niet goed zien hoe klein het is. Het is een combinatie van smyrna-knoopwerk en kruissteek, met een afwisseling van lange en korte polen.
Zo heeft alles altijd ‘context’, en dit werkje wilde ik graag vanmorgen laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.