Kostuums van papier en een rijk wandkleed


Kleding uit de tijd van Willem van Oranje is er weinig. Wat we weten over de mode uit de 16e eeuw is afgelezen aan schilderijen. Papierkunstenares Isabelle van Borchgrave heeft aan de hand van schilderijen de kostuums van Willem en zijn eerste vrouw Anna van Buren nagemaakt van papier. Ze laat met haar papieren creaties het verleden tot leven komen.

Dit tapijt symboliseert de macht van de keizer Karel V. Temidden van een groot aantal planten en bloemen draagt een gekroonde tweekoppige adelaar het wapenschild van de keizer.

In het Nationaal Militair Museum is tot 28 oktober een exclusieve tentoonstelling over de vader des vaderlands. En zoals zo vaak het geval is, heeft ook deze tentoonstelling ruimschoots (top)stukken die alles te maken hebben met textiel! Uit de rijkdom van de getoonde voorwerpen koos ik deze twee stukken om de foto’s te laten zien op mijn handwerkblog. Er was natuurlijk nog veel meer. Ik kan een bezoek aan het genoemd museum, met deze heel interessante tentoonstelling, van harte aanbevelen. Ook op een héle warme dag!

6 gedachten over “Kostuums van papier en een rijk wandkleed”

 1. Margriet, was je een aantal jaren geleden ook naar de Tentoonstelling in Tilburg met werk van Isabelle de Borchgrave? Ikzelf was diep onder de indruk hoe je papier kunt omvormen tot jurken, pakken, schoenen, etc. Ik ‘leerde’ er dat vooral herhaling van een motief gaat zorgen voor een mooie uitstraling. Weet je dat de Close Up uitzending nog steeds is terug te zien op internet? Fascinerend!
  https://www.npostart.nl/close-up/14-08-2015/AT_2041526
  Ik wilde opzoeken of je soms eerder als eens iets over Isabel de Borchgrave had geschreven, zo te zien heb jij op je website geen zoek mogelijkheid of keek ik niet goed?
  Prettige zondag, geniet van het iets koelere weer.

  1. Dat maakt toch niet uit Tineke! Het belangrijkste is dat we er allebei van onder de indruk waren en genoten hebben van de tentoonstelling.

 2. Hallo Margriet,

  Bedankt voor je kaartje . Leuk dat je zo genoten hebt van onze expo. Ik heb het werk voor het eerst in Florence gezien en we vonden het een mooie manier op Willem en Anna tot de verbeelding te laten spreken.. Als je je adres doorgeeft via mijn emailadres dan stuur ik je een kaartje met het werk van Isabelle.

  Annet Ruseler
  projectleider expo Willem

  1. Margriet Hof

   Hallo Annet,
   Het was leuk om je na de tentoonstelling even te ontmoeten en ons compliment over deze bijzonder mooi opgezette tentoonstelling door te geven. We hebben genoten van het zien van zoveel topstukken, zoals het smeekschrift der edelen. Op de lagere school kregen we daar les over, en dan nu in het echt dat allemaal zien is bijzonder!

   Aan de reacties hierboven is te zien dat sommigen goede herinneringen hebben aan eerder getoond werk van Isabelle de Borchgrave. Ik vond de opstelling van de papieren Willem en Anna een heel mooi begin van de tentoonstelling.
   Per mail stuur ik graag m’n adres voor een kaartje!

   Ik hoop dat nog veel mensen gaan genieten van deze prachtige en leerzame tentoonstelling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.