Leren sokken breien


Handwerksters die hun hele leven hebben gebreid, willen graag hun kennis doorgeven aan de volgende generatie. Ik was gister op bezoek bij een handwerkster die me had uitgenodigd. Ze woonde op de route naar de tandarts dus we hadden een afspraak gemaakt. Ik maakte een opmerking over haar sokken-circus en ze wilde graag uitleggen waarom er zoveel tegelijk op tafel lagen. Ze was bezig om een nieuwe cursus voor te bereiden in het dorpshuis. Daarom breit ze nu verschillende sokken-paren in verschillende stadia. Zodat ze straks kan laten zien hoe je het boord moet breien, en de hiel en het afkanten. Dat is toch meesterlijk? Ze vertelde dat iemand haar pas had gevraagd of ze een bepaalde techniek kende. “Nee, zei ze, maar vòlgende week wel!” En dan gaat ze gewoon de hele week zich ergens in verdiepen en als het handwerkgroepje dan weer bij elkaar komt dan weet ze er alles van.

Het was een leuke ontmoeting met een echte (iets oudere) all round handwerkster. Ze nodigde me uit om bij een volgende rit als ik bij haar in de buurt ben nòg eens langs te komen. Dan gaat ze mìj ook leren sokken breien!

2 reacties op “Leren sokken breien”

  1. Mijn eerste sokken waren uit dat beroemde Marken-nummer van Ariadne, maar ergens had ik iets toch niet goed gedaan. Later nog een paar keer geprobeerd, maar nooit een succes. Kon dat niet uitstaan, want kinderen van 8 konden het vroeger wel, waarom ik niet?! Mijn moeder, die in de oorlog heel wat sokken en kousen had gebreid, wist het ook niet meer precies en de inhoud vd boekenkast kon me niet echt helpen. Totdat ik eens een keer een pakketje van een Duitse supermarkt had, waarin een goede beschrijving zat. Vanaf toen ging het prima. Het zijn leuke projectjes: niet te groot, afwisselend door het tellen voor hiel/teen en de periodes van gewoon recht doorbreien. En lekker warm (heb nu een paar zelfgebreide aan). Veel succes! Het is gemakkelijker dan het lijkt!

  2. Hallo Margriet .
    Ik dacht dat jij dat wel kon ,sokkenbreien.
    Mooi dat je het gaat proberen.
    Is niet zo moeilijk hoor.Voor mijn man en schoonzoon brei ik altijd geiten wollen sokken.
    Dus wat dikkere wol,noorse wol.Dan ga ik uit van 48 steken de hak word dan 24 steken.En de voet word dan een pen 24 en de andere twee ieder 12 steken.wat een les he? Met dunner garen word het weer anders.Groet van Hiltje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013