Nederlandse boeken over patchwork en quilten

Eén van de eerste boekjes die in Nederland  verschenen over het maken van patchwork was een klein boekje wat werd uitgegeven door de Stichting Goed Handwerk in de zestiger jaren. Dit patchwork-boekje was een beschrijving van een oude, weer nieuw geworden techniek en richtte zich alleen op het maken van hexagonnen. Iets wat nu ook weer populair is onder quilters, en dan is het leuk om in zo’n oud boekje te zien hoe het in Nederland allemaal was begonnen.

In de negentiger jaren droegen een paar heel enthousiaste quilters veel bij aan het ontstaan van een nieuwe quiltcultuur. Zij gaven volop cursussen en gaven ook zelf boeken uit, zoals Honderd en één motieven voor de Sampler en Quilts in Miniatuur. Uit het laatste boek leerde ik zelf ook paperpiecing, toen ik mijn nieuwe naaimachine kocht en er een cursus bij ging doen. Een wereld ging voor me open, en dat zal voor veel mensen hebben gegolden.

De boeken Vriendschaps-quilts en Mini-quilts werden in een serie Textielcahiers van Cantecleer uitgegeven. Er zijn nog veel meer delen, zoals over Baltimore en Log cabin en het werken met Ruitjes en streepjes. Elk deel was een succes, en hielp om het quilten in Nederland nog meer te faciliteren. Zelf was ik destijds ook heel enthousiast over het boek mini-quilts en maakte er een paar projecten uit. Ik bestudeerde elke bladzijde en vond het een prachtig boek. En nog steeds krijg ik zin om hier nog wat uit te maken.

Quilters krijgen altijd wel zin om weer iets te maken, als ze quilts van anderen hebben gezien. Dit blogje past nog goed bij het quiltfestival waar ik vorige week over blogde. Op dat festival was te zien hoe de ontwikkelingen al weer veel verder waren gegaan, met nu een grote nadruk op art-quilts. Ook in de boeken (waar deze acht een beeld van geven) is die ontwikkeling terug te zien. Bijvoorbeeld in de boeken Patchwork cadeautjes en Beken kleur, beide van jonger datum. Telkens waren er enthousiaste quilters die de ongekende mogelijkheden ontdekten van weer nieuwe materialen en nieuwe ideeën, en die mogelijkheden wilden delen in een boek, wat dan ook weer een effect had op andere quilters.

Zo geven deze acht Nederlandse patchworkboeken ook weer een mooi beeld van hoe de ontwikkeling van het patchwork en quilten in Nederland is verlopen. Elk boek paste in de tijd waarin het werd uitgegeven, maar is nìet ’tijdgebonden’ want veel van deze boeken zijn nog steeds bruikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.