Poffers en mutsen


Brabant heeft en rijke traditie wat betreft mutsendracht. In het oudste gebouw van Sint Oedenrode is een klein museum gevestigd waarin mutsen en poffers zijn te zien. Het pronkstuk van het museum is de poffer die van de moeder van Bisschop Bekkers is geweest. In het oosten van Brabant werd door rijke boerinnen een poffer gedragen. Over de muts van geborduurde tule en handgekloste kant was de poffer een hoefijzervormige bloemenkrans met afhangende linten.


Er zijn meer dan vijftig verschillende soorten mutsen. Ik fotografeerde deze: Rouwpoffer uit Zijtaart, knipmuts uit Wijk en Aalburg, speldenmuts uit Woensdrecht, zwarte kindermuts uit Den Dungen, Vlijmense muts, muts van wafelstof. Het voert te ver om de foto’s allemaal groot weer te geven, maar één kan nog wel: een staartmuts uit Oisterwijk. Met de tekst op het kaartje: Alle mutsen hebben weer hun eigen details, afhankelijk van de creativiteit van de maakster. Al die plaatsnamen kwamen me nog zo bekend voor van vroeger, en het was mooi om nu de mutsen uit deze streek eens te bewonderen.

Een klein museum, maar de moeite waard als je een keer in de buurt bent. En Sint-Oedenrode is ook een mooi dorp om gewoon eens doorheen te wandelen. Vroeger kwam ik hier alleen voor het zwembad, en ik wist helemaal niet dat het zo’n mooi dorp was. Ik zou eigenlijk wel eens een excursie kunnen organiseren! Dan gaan we na afloop van het leuke kleine museum hier zitten:

3 gedachten over “Poffers en mutsen”

 1. Leuk idee, zo’n excursie. Mijn man zat in zijn jeugd op het Damiaancollege ( seminarie ) en daarom voor mij een bekende naam, maar ik ben er nog nooit geweest.

  1. De streek rond Son en Sint-Oedenrode heeft nog veel meer moois om te zien, dus dat zouden we best eens kunnen gaan bekijken, samen met anderen! En die markt daar, daar zou ik graag met een groepje vrouwen eens willen koffiedrinken.
   Maar als je man daar vroeger op school is geweest, dan zou ik zéker samen met hem een keer gaan kijken! Volgens mij hebben we nu de leeftijd van af en toe teruggaan naar plekken-van-vroeger!
   Doen!

 2. Ja ook ik bezocht dit museum enkele jaren geleden. Op de fiets vanuit mijn woonplaats….wat toch verder weg bleek dan ik had gedacht. Maar ik nam de hele dag de tijd. Er was een merklappententoonstelling in het verzorgingshuis die ik beslist wilde zien. Het poffermuseum ontdekte ik omdat er ook de VVV in was gevestigd.
  En fietste op de terugweg ook nog voorbij het kasteel Henkenshage.
  Zo te lezen heb jij ook Brabantse wortels ? leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.