Randje per week opnieuw van start

Vier lange lappen randje per week

Het afgelopen jaar blogde ik meerdere keren over de rood-met-blauwe randenlap die veel vrouwen maakten. Het stond iedereen vrij om andere kleuren te kiezen, maar heel veel vrouwen (waaronder ik zelf) kozen voor rood en blauw. Ik kreeg van iemand een reactie dat ze in haar omgeving nooit wat hoort of ziet van dat zogenoemde ‘randje per week’. Op mijn blog las ze af en toe wat over dat gebeuren, maar het fijne wist ze er niet van. Daarom deze foto, die nog wat verduidelijking geeft. Het afgelopen jaar werden elke week twee kruissteekrandjes gepubliceerd en wie wil, kon en kan ze borduren. Op de borduurmiddag vorige maand was ik in de gelegenheid om vier lappen van andere borduursters te lenen voor deze foto.
Sommigen rollen hun lap op op een deegrol. De tweede rij van onder bestaat uit twéé lappen: iemand borduurde er twee tegelijk. Ook is te zien dat ik mijn randjes veel verder uit elkaar maakte (mijn lap is de tweede van boven). En verder zie je dat de ondergrondstof verschillend Randje per dagis waardoor het effect anders wordt, en dat de kleuren rood en blauw ook verschillen. Zo geeft ieder er toch haar eigen draai aan! En ikzelf heel letterlijk, want ik verzon het om mijn lap in te rijgen voor deze foto, die ik op mijn eerste blog-verjaardag publiceerde.

Het project “Randje per Week” (een idee van Simone en Annelies) is wegens het grote succes van vorig jaar verlengd. Vele duizenden vrouwen begonnen vorige week met een nieuwe randenlap. Elke nacht van vrijdag op zaterdag worden de nieuwe randjes van die week gepubliceerd en dan zijn er weer heel veel vrouwen die ze gaan naborduren. Veel borduurplezier gewenst aan iedereen die meedoet!

5 gedachten over “Randje per week opnieuw van start”

 1. De bovenste en de onderste lijken qua patroon erg op elkaar.

  Klopt helemaal wat jij zegt: rood en blauw verschillen en ook het geheel ziet er anders uit.

  En wat gebeurt er verder met de lappen? Worden die ook allemaal samengebracht in één groot geheel of neemt iedereen ze weer mee naar huis?

  Hoe lang werk je aan zo’n hele lap? Is het letterlijk één rand per week?

  Zelf houd ik erg veel van borduursels en doe ik het ook graag maar helaas ontbreekt me de tijd. Twee jaar geleden lag ik voor een herniaoperatie een aantal dagen in het ziekenhuis, daar heb ik voor het eerst een grote lap geborduurd. (Ik had behalve mijn tas met pyama’s, ook een grote wolmand en handwerkgerief mee)

  Hier kan je de foto’s ervan zien:
  http://www.homeiswherethedachshundis.blogspot.be/2013/06/haat-liefde-ziekenhuisverhouding.html

  1. Hoi Brigitte en misschien anderen die dit misschien voor het eerst zagen: Het zijn allemaal dezelfde randjes! Ze worden per twee elke week gepubliceerd en wie wil kan ze naborduren. En ook haar eigen kleuren kiezen. Ik begon pas vorig jaar in november met borduren en borduurde één randje per dag en dat ging ook prima. Vooral omdat ik de randjes wat verder uit elkaar maakte.
   Dus hiermee is ook de vraag beantwoord “Hoe lang werk je aan zo’n hele lap?” Ik vind een jaar wel wat lang maar er zijn heel veel vrouwen die het ‘huiswerk’ op prijs stellen en het hele jaar trouw hun randjes borduren.

   De foto is op een borduurmiddag genomen. Ieder nam haar eigen lap mee en je kon al bordurend met elkaar praten. Dat kan vast in een ziekenhuis ook, maar er zijn gelukkig ook heel wat leukere plekken…. Maar jij viel vast wel op met je grote wolmand!

 2. Erg leuk om te zien hoe ze net een beetje verschillend zijn 🙂

  Goed idee Brigitte, om je borduursel mee te nemen naar het ziekenhuis!

 3. Elizabeth de Roock

  Ik vind die lap (met meer ruimte ertussen ) juist een rustig effect geven het maakt ook dat de randen ook per stuk beter te zien zijn dus meer tot hun recht komen .Wat ik weleens doe bij randen dat is het aantal kleuren uit te breiden tot vier of meer en dan doe ik dan zo als ik met de eerste begin en het zijn twee kleuren ,dan gebruik ik voor de volgende rand ,een van de kleuren uit de vorrige en gebruik daar dan een ander kleur voor de tweede hetzelfde doe ik bij de derde ,als je dan later goed kijkt lopen de kleuren mooi in elkaar over zodat er een vloeiende lijn ontstaat . Meestal gebruik ik de volgende kleur combinatie :groen ,crème ,bruin ,rood,en donker bruin en/of donker groen ,soms met een niet te donkere kleur zee blauw .Waar kan ik hieraan meedoen ik zou graag alle randen willen hebben is er ook een boekje van .Oh ja ik ben lid van een borduur site het lijkt me leuk voor hen om dat door te kunnen geven misschien dat ook zij dit leuk vinden !

  1. Leuk dat je mijn lap met meer ruimte tussen de randen het mooiste vind!
   Met deze grotere tussenruimte kon ik er weliswaar minder randjes kwijt op de lap, maar ik vond het ook wel mooier zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.