Schilderij de Vlasspinsters uit Laren

Dwalen door zalen vol met kunst. Ik vind dat altijd een bijzondere ervaring. In Berlijn had ik de gelegenheid om de Alte National Galerie te bezoeken. Veel prachtige kunstvoorwerpen en schilderijen van betekenis. Een aparte zaal was ingericht met schilderijen van Duitslands beroemdste schilder Max Liebermann. Enkele van zijn schilderijen zijn in Nederland gemaakt. Twee hiervan plaats ik op mijn handwerkblog.

Allereerst het schilderij van de Vlasspinsters. Dit is wereldberoemd. Het stoffige en ongezonde werk van de spinsters, die urenlang in die donkere vlasschuur stonden, is zo levensecht in beeld gebracht. Het is geschilderd in 1887 in Laren.
Dit schilderij maakte diepe indruk op me.

Liebermann schilderde ook de Amsterdamse weesmeisjes, in 1876. Vanuit handwerk-invalshoek zijn deze weesmeisjes uit de vorige eeuw al een tijdje in de belangstelling. De uitleg bij dit schilderij liet weten dat de schilder niet geprobeerd heeft om er een ‘liebliches Bild’ van te maken. En ook mijn foto is bepaald niet perfect. Het gaat om de impressie. Het harde werken van de meisjes. With no escape.

Handwerk was Hard werk. Treffender dan dit kon het niet worden uitgebeeld.

1 gedachte over “Schilderij de Vlasspinsters uit Laren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.