Tegels en Tekeningen op de Veluwe

Oud-Hollandse tegeltjes en een tekening van Marjolein Bastin: allebei omgezet in een kruissteek-borduurwerkje!
In een tentoonstelling van het Tegelmuseum in Otterloo hangen de oud-Hollandse tegeltjes en de tekeningen van de bekende en geliefde Nederlandse tekenares ook bij elkaar!

Ik had een kaart gekregen van een bloglezeres en daardoor dacht ik er weer aan dat mijn (jongste) zus en ik al heel lang van plan waren om samen naar het Tegelmuseum te gaan. Nu deden we het. De kaart nam ik mee.

Ambachtslieden en kunstenaars laten zich al eeuwenlang inspireren door landschappen en de natuur. Voorstellingen van bloemen, vogels en dieren worden op allerlei manieren weergegeven. In de zeventiende eeuw had vrijwel iedere stad in Holland en Friesland plateel-bakkerijen met eigen voorstellingen voor tegels en schotels. De naïviteit ervan is vaak aandoenlijk en in groot contrast met de nauwgezette waarneming die Marjolein Bastin in haar werk presenteert. Toch bleken tegels en tekeningen in deze tentoonstelling juist heel mooi te harmoniëren!

Ik liep nog een andere zaal binnen in het kleine museum midden op de Veluwe. Vitrines vol tegeltjes, maar nergens het vogeltje van m’n kaart. Wèl mooi om deze tegelpracht te zien. Ik wist alleen niet van te voren dat ik er zo’n enorm eind voor moest omrijden om er te komen. Er was een weg dicht en ik werd omgeleid en kon daardoor goed ervaren hoe enorm groot die Veluwe is. Een heel groot natuurgebied boordevol kunst-inspiratie dus. De tentoonstelling heet ook zo: Ode aan de Veluwe.

2 gedachten over “Tegels en Tekeningen op de Veluwe”

 1. Hallo Margriet,

  Wat leuk de kaart bij al die tegeltjes!
  Lijkt mij leuke tentoonstelling als ik in de buurt ben ga ik zeker kijken. Jammer dat je de vogel niet vond!
  fijne dag verder,

  Francien

  1. Hallo Francien,
   Het is zeker een leuke tentoonstelling (vooral als je er vanaf december niet meer zo’n enorm voor hoeft om te rijden). Het was ook best druk, vanwege de Marjolein-Bastin-expositie.
   En ik vroeg even aan een medewerker of hij wist waar het kaartvogel-tegeltje was. Hij zei dat ze maar 20 procent van alle tegeltjes kunnen laten zien, dus dat wisselt. En zo belangrijk was het natuurlijk niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.