Doorstopwerk

Kussentje doorstopwerk
Dit kussen is gemaakt in de techniek doorstopwerk. Ik vond een niet-afgemaakt lapje op een rommelmarkt toen ik nog niet zo met handwerk bezig was als nu. Maar kennelijk dus toch ook weer wel, want ik kocht het. Gelukkig had ik thuis precies de rjuiste kleuren sudanwol om het af te maken en daarna maakte ik er een kussen van. Keurig netjes met een rits achterin. Dat was vijftien jaar geleden of zo. Nu ben ik veel meer met handwerk bezig en kon ik dit kussen weer eens opzoeken, voor bij een nieuwe doorstop-lap. Deze techniek kan een nieuwe uitdaging zijn. Vroeger is dit veel gedaan. Het doorstoppen geeft mooie en snelle resultaten.

In 1983 heeft het tijdschrift Handwerken zonder Pagina uit HzG 1983-2Grenzen (HzG 1983-4) aandacht besteed aan het doorstoppen. Dat was in de tijd dat bij elk nummer ook een materiaalpakket werd bijgesloten. De redaktie had speciaal voor dat nummer doorstop-stof laten weven in een goede fabriek. Maar niet iedereen kwam eraan toe om daar dan ook wat mee te maken, en zo zijn ongebruikte lappen overgebleven die we nu af en toe nog kunnen vinden. Mocht je zo’n lap vinden: veel plezier ermee. Er kunnen ongeveer vier kussens van dit formaat uit zo’n lap. En als je er één hebt gevonden: dan is doorstoppen met Sudanwol heel geschikt, want dat geeft de juiste ‘vulling’ of ‘bolling’. Er zijn allerlei leuke patronen mogelijk.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Dokter Deen van Vlieland

Vuurwerkstokjes

Gedenken en luisteren

Geborduurd citaat uit Johannes 15

Reacties

 1. Hallo,
  Waar ik benieuwd naar ben is of het doorstoppen ook wel is toegepast op een vloerkleed. Dat leek me erg leuk, maar misschien dat er mensen zijn die hier ervaring meehebben en mij advies hierin kunnen geven?

  • Margriet zegt:

   Ja, ik denk wel dat dat kan. Ik ben wat gaan zoeken in m’n boeken.
   In het boek “Van Vodden moderne kleden maken” staan leuke voorbeelden, voor verschillende technieken. O.a. ook een foto en beschrijving om eerst een raamwerk te breien en daar dan met repen stof doorheen te stoppen.
   Van dit boek heb ik er pas twee verkocht en ik heb nu nog één exemplaar hiervan te koop.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen